HDS-ov PRIJEDLOG O GOSPODARENJU OTPADOM U KRIŽEVCIMA Uvesti kategoriju povremenog korisnika i vratiti odvoz otpada jedanput tjedno

26. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Križevci HDS-ov PRIJEDLOG O GOSPODARENJU OTPADOM U KRIŽEVCIMA Uvesti kategoriju povremenog korisnika i vratiti odvoz otpada jedanput tjedno

Foto: Zdenko Balog


• Ne vidimo nikakvog razloga zašto bi građani imali lošiju uslugu, ako imamo jeftinije i bolje mogućnosti – smatra Branko Hrg

Brojni su građani nezadovoljni novim načinom odvoza otpada u Križevcima i osjetno povećanim računima posljednjih mjeseci. S tim u vezi, održana je danas konferencija za novinare križevačkog Ogranka Hrvatske demokršćanske stranke. Oni predlažu poboljšanje gospodarenja otpadom na području grada Križevaca. Predlažu uvođenje kategorije povremenog korisnika i povratak na odvoz otpada jedanput tjedno.

Na pressici su govorili Željko Jurković, član predsjedništva Podružnice HDS-a Koprivničko-križevačke županije i vijećnik Gradske četvrti Centar, Ana Đurinić, vijećnica Gradske četvrti Donji grad i Branko Hrg, saborski zastupnik i nekadašnji dugogodišnji križevački gradonačelnik, a nazočila je i vijećnica Gradske četvrti Gornji grad Ivana Perharić.

– Sve češće imamo upite građana, ali i poduzetnika vezano za odvoženje otpada, prvenstveno se javljaju s problemom biootpada. Odvoz je svaka dva tjedna. Kod stambenih zgrada su veliki kontejneri, stanari mogu prva dva-tri dana odlagati biootpad, a nakon toga se događaju čudne stvari, odnosno nakon toga kada otvorite kontejner crvi pužu po stijenkama, rojevi muha izleću van i jako je neugodan miris – rekao je Željko Jurković.

Dodao je kako je nakon tjedan dana, na ovim temperaturama, nemoguće otvarati te kontejnere i dalje odlagati biootpad.

– Znam da je naše Komunalno poduzeće u proteklih 15 godina uvijek osvajalo nagrade za zbrinjavanje otpada, pa vjerujemo da će i sada, nakon ovog prijedloga, da će ga usvojiti i da ćemo zajedno pridonijeti zbrinjavanju otpada – zaključio je.

Ana Đurinić kazala je kako je u njenom kvartu stvarno, nemoguće. Kvart je mali, zgrade su okolo i takav se smrad širi da je, jednostavno, nemoguće otvarati prozore, izaći s djecom van, družiti se, možda, u nekom vrtu, u hladovini, jer najveći dio kvarta prema “Čeliku” su obiteljske kuće.

– A da ne spominjem da je u blizini tih kontejnera Dječji vrtić grada Križevaca i škola za djecu s poteškoćama u razvoju koji bi isto tako rado izašli, vjerojatno, van i negdje se družili, ali, radi ovakvih situacija, vrlo je teško i, doslovno, nemoguće izaći van. Mislim da se tu, stvarno, mora nešto promijeniti, a da ne pričam da su cijene povećane i da se, uopće, s ovakvim načinom odvoza smeća nikako ne slažemo – kazala je.

Branko Hrg je naglasio kako danas nije ovdje u ulozi saborskog zastupnika, niti u ulozi bilo kakvog kritičara te da nitko od njih nema namjeru ništa kritizirati.

– Želimo pripomoći da se neke stvari u gradu naprave bolje. Nama su dolazili iz drugih gradova u Križevce vidjeti primjer dobre prakse što se to u Križevcima napravilo. Imali smo znatno nižu cijenu odvoza otpada i kvalitetniji način odvoza otpada. Slobodni smo predložiti Komunalnom poduzeću, koje nakon toga predlaže gradonačelniku, izmjenu i dopunu cjenika odvoza miješanog i biootpada – rekao je i napomenuo da je prije desetak dana imao otvoren Ured u kojem je primio jednog gospodina koji se požalio da živi u Zagrebu, da je naslijedio kuću u Križevcima u kojoj ne boravi, a da mu stižu računi za odvoz otpada kao da živi u Križevcima, a odvoz otpada ionako plaća u Zagrebu.

Naime, postoji mogućnost uvođenja tzv. povremenog korisnika u cjenik. Upravo tako, HDS predlaže da se trenutni cjenik dopuni, sa stavkom povremeni korisnik i da taj korisnik ima 50 posto jeftiniju uslugu odvoza otpada.

– Drugi prijedlog je da se natrag vrati odvoz otpada, miješanog i biootpada, na jedanput tjedno, jer ovo s dva tjedna, stvarno, nema nikakvog smisla i ne vidimo ni razlog tomu, s obzirom da je povećana cijena odvoza otpada, da je Komunalno poduzeće dobro opremljeno, da križevačko Komunalno poduzeće ima i reciklažno dvorište, sortirnicu. Smatramo da nema nikakvog razloga da se ne vrati odvoz kakav je bio prije. Ne vidimo razlog zašto je došlo do smanjenja odvoza, a još je, uz to, kupljen novi kamion koji nije bio potreban u ovom trenutku – istaknuo je.

Napomenuo je kako uz sve to Križevci imaju i vlastito odlagalište otpada koje je bilo među prvima u Hrvatskoj sanirano po svim pravilima i propisima. Ono je, također, pripremljeno za proširenje. Cijena odlaganja otpada na odlagalištu Ivančino brdo je oko 50 kuna tona, a na Piškornici 290 kuna, a od 2020. bit će 350 kuna.

– Ne vidimo nikakvog razloga zašto bi građani imali lošiju uslugu, ako imamo jeftinije i bolje mogućnosti. HDS nije ovdje kritičar. Mi smo konstruktivni. Predlažemo nešto što će biti bolje. Mi dolazimo s konkretnim prijedlogom. Hoće li ga nadležene institucije usvojiti ili ne, to ne znamo. Mi ih molimo da usvoje, predlažemo da usvoje. Procedura je jednostavna. Direktor Komunalnog poduzeća napravi kalkulaciju, prijedlog cjenika, taj cjenik pošalje gradonačelniku, gradonačelnik ga potpiše da je suglasan s tim cjenikom i cjenik se može početi primjenjivati – rekao je.

Dodao je kako možda oni (Grad, op.a.) mogu još i bolje to napraviti, te da nemaju ništa protiv toga.

– Mi smo sa ljudima iz struke, ne članovima HDS-a, napravili ovakav prijedlog cjenika i ovakvih dopuna – kazao je Hrg.

Maurizio Novosel/prigorski.hr

Facebook Comments