Gradonačelnik Čabra i načelnik Stožera civilne zaštite toga grada Antonio Dražović istaknuo je u utorak u otvorenom pismu da posljednje epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite ne smatra obvezujućim te da nisu obvezujuće ni za one na koje bi se mogle odnositi.

Dražović ocjenjuje da su mjere iz odluke Stožera od 12. studenoga donesene “na potpuno neznanstven i netransparentan način”.

“Ne garantiraju pozitivne rezultate i ne daju jamstva stabilnosti zdravstvenog i drugih sustava. Čisti politički proglas”, navodi gradonačelnik Čabra.

Ističe da je možda najvažnija odlika te odluke da suptilno prisiljava ljude da se cijepe, bez ikakve odgovornosti za eventualnu neučinkovitost cjepiva na poboljšanje stanja imuniteta i moguće nuspojave cijepljenja.

Sve mjere u odluci, kako ističe, prepustit će građanima na odabir na temelju vlastite savjesti, uvjerenja, znanja i morala, a život u Čabru nastavit će se u uobičajenom ritmu, bez ograničenja koja bi bilo kome mogla stvarati neugodnosti.

Nacionalni stožer ne drži mjerodavnim za donošenje takvih odluka, nego samo Hrvatski sabor.

Dražović je otvoreno pismo poslao građanima Čabra i Hrvatske, predsjedniku Republike Hrvatske te predsjednicima Hrvatskoga sabora, Vlade i Vrhovnog suda.

Antonio Dražović izabran je za gradonačelnika kao član Živog zida.

Jučer su gradonačelnik Sinja Miro Bulj i načelnik Primoštena Stipe Petrina izvijestili da ne uvažavaju odluke Stožera te su dali do znanja da u tim sredinama neće biti uvedena šira uporaba covid potvrda. (Hina)