Davor Bernardić zatražio financijsku pomoć i druge vrste pomoći za više od 600 tisuća građana

5. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Davor Bernardić zatražio financijsku pomoć i druge vrste pomoći za više od 600 tisuća građana

Tomislav Miletić/PIXSELL


U sjedištu SDP-a održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen SDP-ov treći paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je kako su predložili kratkoročne mjere koje su u manjoj mjeri i prihvaćene, a predložili su i srednjoročne mjere koje bi trebale djelovati stimulativno u turizmu.

-SDP-ov paket obuhvaća 10 mjera – nagradu od 4 tisuće kuna u naredna tri mjeseca za nezaposlene koji su dobili otkaz zbog korona krize. Njih je oko 20 tisuća.

Zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za korisnike socijalne pomoći. Njih je 70 tisuća kuna.

Zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za sve umirovljenike s malim mirovinama i za sve osobe koje su ispod prihodovnog cenzusa 1940,00 kuna. Tu je oko 350 i 400 građana.

Naknada u iznosu pola minimalne plaće za one koji se ne nalaze na burzi i ne mogu pronaći posao. Njih je oko 100 tisuća u Hrvatskoj.

Naknada stalnim sezoncima u iznosu od 3.250,00 kuna mjesečno. Njih je oko 5 tisuća.

Ukidanje RTV pretplate za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći.

Subvencija od 700 do 1000 kuna za troškove najma stana za pogođene skupine. Obustava ovrha i povećanje iznosa plaće slobodnog od ovrha.

Izdavanje bankarskih kartica za blokirane građane i za on line transakcije s odgovarajućim limitom potrošnje. Privremeno ukidanje naknada on line transakcija u plaćanju preko banaka i privremeno ukidanje naknada – rekao je Bernardić i dodao kako bi mjere trebale trajati dok traje kriza.

Facebook Comments