Izjava dana
policija6

Božinović: Rezultati rada, stručno znanje i iskustvo ključni kriterij napredovanja u policiji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak zaposlenicima Ravnateljstva policije da će rezultati rada, stručno znanje i iskustvo biti ključni kriterij napredovanja, priopćio je MUP.

“Uskoro ističu mandati rukovodećih policijskih službenika koji su imenovani na pet godina. Navedena radna mjesta bit će oglašena u internom oglasu krajem srpnja 2017. Ministar je naglasio kako će rezultati rada te stručno znanje i iskustvo biti ključni kriterij napredovanja, posebno u Ravnateljstvu koje, ne zanemarujući operativne poslove, u viziji mora staviti jači naglasak na strateško promišljanje, praćenje suvremenih trendova, proaktivnost i predlaganje rješenja za budućnost”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Prenose i Božinovićevu izjavu da je održavanje sigurnosti ključno za hrvatski gospodarski rast, turističku sezonu i smanjenje nezaposlenosti kao i za izazove međunarodnog okruženja poput terorizma, kibernetičkih napada i nezakonite migracije.

“Rukovoditelji u stručnim službama i visoki policijski službenici moraju inzistirati na stručnosti, zakonitosti i profesionalnosti, motivirati suradnike te ih poticati da usvajaju nova znanja i vještine“ kazao je ministar i pozvao sve prisutne da zajedno nastave jačati internu komunikaciju.

Po pitanju pojačanja policijskih redova za 1. rujna 2017. najavljen je prijam u službu mladih, budućih policajki i policajaca, polaznika 12. naraštaja Policijske akademije te postupak odabira kandidata za novi naraštaj.

“Novom strategijom nacionalne sigurnost uspostavlja se sveobuhvatni koncept nacionalne sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti u suradnji s našim saveznicima i partnerima”, kazao je ministar i naglasio kako je iznimno važno da se pri tome uvažavaju specifičnosti i posebnosti hrvatske policije.

Tijekom govora ministar je naglasio i potrebu ulaganja posebnih napora u ispunjavanju svih uvjeta za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor što je i cilj Vlade u 2018.

Po pitanju aktualnih sankcioniranje prekršaja i kaznenih djela počinjenih putem društvenih mreža ministar je naglasio kako se sa sličnim pitanjima suočavaju i ostale europske policije.

“Izražavanje mišljenja uvijek će biti dopušteno, ali ugrožavanje sigurnosti ne!”, istaknuo je Božinović i dodao da će stajati iza svakog policijskog službenika koji, u danoj situaciji, postupa sukladno zakonu i pravilima struke, ali će isto tako inzistirati na dosljednosti, ujednačenosti i taktičnosti policijskog postupanja.

U MUP-u navode da će se u “postizanju cilja te izgradnji efikasne i moderne policijske organizacije” zadržati postojeća teritorijalne podjele na 20 policijskih uprava te će se težiti podizanju životnih uvjeta i materijalnih prava policijskih službenika.

“U drugom tromjesečju ove godine pokrenuti su postupci nabave koji bi trebali podići kvalitetu rada i sigurnosti policijskih službenika. Prvenstveno nabavu balističke opreme u vrijednosti od 30 milijuna kuna, nabavu zaštitne odjeće u vrijednosti od milijun kuna, nabavu raznih dijelova odore u vrijednosti od 32 milijuna kuna, te nabavu različite policijske tehnike za postupanje na granici i potrebe provođenja kriminalističkih istraživanja. Također i nabave novih vozila, gotovo 400 civilnih, više od 700 vozila s policijskim obilježjima i 10 kombija za kriminalističku policiju. Razmatra se i nabava nove puške domaće proizvodnje”, stoji u priopćenju.

(Hina)

fah

Provjerite i ovo

vrijeme7

Prognoza vremena za utorak

Prevladavat će oblačno. Mjestimice u gorju i Slavoniji slab snijeg, češći prema kraju dana, dok …

ika.hr

U Zagrebu sutra počinje 59. teološko-pastoralni tjedan

„Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva“ tema je 59. teološko-pastoralnog tjedna koji će …