‘Abortivna pilula’ dostupna u bolnicama, ljekarne još na čekanju

16. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Hrvatska ‘Abortivna pilula’ dostupna u bolnicama, ljekarne još na čekanju

Ilustracija/Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


Uskoro će u ljekarnama biti dostupna tzv. abortivna pilula, odnosno kombinacija lijekova za medicinski pobačaj. piše Glas Podravine. Radi se o neinvazivnoj metodi prekida trudnoće, alternativi kirurškom zahvatu.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode dopustila je da se pilula Mifegyne 200 stavi na tržište. U kombinaciji s ranije odobrenom Mispregnol 400 čini kombinaciju lijekova za prekid trudnoće. No, lijekovi se mogu dobiti u bolnicama, a ne jednostavno kupiti u ljekarnama, te se pobačaj njima radi uz nadzor medicinskog osoblja.

Naime, u odobrenju HALMED-a za oba je lijeka jasno navedeno da se “smiju propisati i primijeniti za prekid trudnoće samo u skladu s državnim zakonima a i drugim propisima”, što je u skladu sa Zakonom o pobačaju iz 1978. godine koji jasno propisuje tko i gdje može obavljati prekid trudnoće.

Upravo tako dosad su ih primjenjivale dvije bolnice, i to KBC Rijeka i OB Pula. Drugim riječima, baš kao i kirurški pobačaj, i ovaj medikamentozni smije se obavljati samo u ovlaštenim ginekološkim klinikama koje preko svojih bolničkih ljekarni nabavljaju lijek za pacijentice.

prigorski.hr

Facebook Comments