Pandemija koronavirusa još uvijek traje, a društveni život jedva da i postoji. Već dvije godine traje zabrana okupljanja i povremeni prestanak održavanja mnogih tradicionalnih manifestacija, što (poglavito u manjim sredinama) dovodi u pitanje i daljnji rad mnogih udruga. Ta neizvjesnost još uvijek postoji, i svi s nestrpljenjem očekuju bolje dane i pobjedu nad virusom, kako bi napokon disali punim plućima.

Sadašnjim stanjem nisu zadovoljne niti članice Društva žena Sokolovac, koje se uz poštovanje zdravstvenih i zaštitnih mjera ipak povremeno sastaju u svojoj prostoriji u Društvenom domu u Sokolovcu, piše Glas Podravine i Prigorja.

Društvo žena Sokolovac osnovano je 1976. godine, a inicijativu za osnivanje pokrenuo je tadašnji predsjednik DVD-a, Stevo Miljanović. Prva predsjednica bila je Katica Crevar. Nakon nje, ovu udrugu su vodile Ranka Kolarić, Milica Marković, Nedeljka Gojković, Nevenka Kolšek i Marijana Hanžekovič. Od 2013. godine, predsjednica Društva žena je Vesna Ištvanović.

– Društvo žena osnovano je s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja lokalnih i regionalnih kulturnih vrijednosti, očuvanja tradicije i starih običaja. Također radimo i na promicanju općine na raznim turističkim, kulturnim, kulinarskim i drugim manifestacijama, te zaštiti okoliša i prirode. Svojim aktivnostima želimo poboljšati i položaj žena u društvu i pokazati da žene imaju veliku ulogu i u kreiranju društvenog života – kazala nam je predsjednica Ištvanović.

Od svog postanka udruga se je financirala vlastitim sredstvima, a tih početaka prisjetila se i Bara Topolko.

– Prvi sastanak imale smo u hodniku zdravstvene stanice. Od samog početka imale smo podršku naših vatrogasaca sa kojima smo organizirali i prve zabave u društvenom domu. Od zarađenog novca polako smo opremale društveni dom. Kupile smo kuhinju, peći, suđe i stolnjake. Kasnije smo same organizirale zabave, a novac smo zarađivale i na druge načine. U dogovoru s Šumarijom sudjelovale smo u pošumljavanju, čistile novoizgrađene objekte, uređivale okoliš u našem Sokolovcu, a po potrebi brale kukuruz ili povrće. Na zabavama koje smo organizirale, same smo posluživale goste. Jedno vrijeme po zakonu smo morale imati i zaštitarsku službu, no radi uštede, o redu i zaštiti gostiju brinule smo mi žene. Jednom su na zabavu “banuli“ pijani gosti i odmah su najavili da će najprije „srediti zaštitare“. Na kraju je sve dobro prošlo, ali se za zaštitarke na idućim zabavama javljalo sve manje dobrovoljki – prisjetila se gospođa Topolko.

Na zabavama su od „veselih gostiju“ često letjele čaše, prisjetila se tih vremena Milena Petrović, koja danas u sklopu aktivnosti Društva žena drži likovne radionice. Od dolaska sadašnje predsjednice na čelo Društva, u sklopu manifestacije „Berba grožđa“ održavaju se i predstave u kojima glume članice udruge.

„Tekstove za igrokaze pišu Snježana Pokos, Snježana Pšeničnjak i ja. Glumimo mi članice, i žene koje nisu članice, ali možemo računati na njihovu pomoć i sudjelovanje. U svakoj predstavi mora biti alkohola jer je tema berba grožđa. Mora biti pijanstvo i svađa muža i žene ili preljub. Obično imamo probe samo tjedan dana prije nastupa, no moram reći da je svaka predstava originalna. Mi se držimo teksta, no uglavnom improviziramo i sve napravimo po svome“, kazala je Nina Drakulić i napomenula da sa njima obavezno glume Senka, Snješka, Pava Mađerić, Jasminka Brodar i druge.

U Društvu žena ne postoje dobne granice, tu se okuplja i staro i mlado, a iskustvo starijih, i energija mladih daje uvijek dobre rezultate. Nakon hrvatske samostalnosti i ustrojem Općine Sokolovac, udruga je odlično surađivala sa svim načelnicima općine. Žene iz udruge redovito pripremaju hranu i brinu se za uzvanike na obilježavanju Dana općine, a glavna kuharica je gospođa Eufemija. Na prijedlog tadašnje predsjednice Ranke Kolarić, pred petnaestak godina počela se održavati manifestacija „Berba grožđa“ koja je dobro prihvaćena, i za koju Društvo ima općinsku potporu. Rad ovih marljivih žena zapažen je i od Koprivničko-križevačke županije koja je financirala izradu narodnih nošnji.

Prema starim fotografijama i uz nesebičnu stručnu pomoć više kustosice Muzeja grada Koprivnice Vesne Peršić Kovač, izrađene su radne i svečane narodne nošnje koje su nekada nosile žene u ovome kraju. Uz pomoć Zdenke Drakulić koja je pripremila podatke, lokalne običaje i kulturnu baštinu žene su nedavno prezentirale i u televizijskom „Fio showu“.

„Društvo žena Sokolovc danas ima 35 članica od kojih su mnoge dobrovoljne darivateljice krvi ili volontiraju u Crvenom križu. Sve do nastanka pandemije bile smo aktivne i sudjelovale smo na raznim manifestacijama, Podravski motivi, Vuzmena košarica i Dani travnjaka, te Božićni sajam u Sokolovcu. Planovi za tekuću godinu su veliki. Prestane li opasnost od virusa, uz suradnju s srodnim udrugama u našoj županiji i šire, i već tradicionalnu manifestaciju o berbi grožđa, namjera nam je obilježiti godišnjicu postojanja naše udruge. Uz podršku Općine i načelnika Bakšaja, vjerujem da će se naši planovi i ostvariti“, kazala je predsjednica Vesna Ištvanović.