Izjava dana
SIKSTO

Sv. Siksto II. – papa i mučenik

Danas je sv. Siksto II., papa i mučenik i njegova četiri đakona. Crkvom je upravljao samo godinu dana. Kormilo Crkve povjereno mu je 257. godine. Te je godine car Valerijan, koji je najprije bio sklon kršćanima, ponovno postao njihov mrzitelj i progonitelj i na njih nasrnuo prepredenim progonima. Prema onoj: ‘Udarit ću pastire pa će se i ovce razbježati’, grubo i žestoko nasrnuo je na svećenike i redovnike. Žrtva je bio i rimski biskup Siksto II. koji je mučen i ubijen na današnji dan 258. godine.

Za toga je papu zabilježeno svjedočenje da je bio dobar, miroljubiv i ugledan biskup. Također je zapisano da je na današnji dan s četiri đakona uhvaćen na groblju, u Kalistovim katakombama, u kojima je i pokopan. Poslije je njegovo tijelo preneseno u baziliku na Latinskoj cesti. Koliko je bilo živo štovanje pape Siksta II., svjedoči i to da je uz apostole i neke druge slavne mučenike ušao u rimski misni kanon. Svojim ga je grobnim natpisom proslavio i papa Damaz.

hbk.hr/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

DSC06294

Biskup Antun Škvorčević krstio šesto dijete obitelji Grgić

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je u nedjelju, 14. listopada župu sv. Luke Evanđelista u …

Sveta-Terezija-Avilska

Sveta Terezija Avilska, prva žena naučiteljica Crkve

Dana 15. listopada Crkva časti sv. Tereziju Avilsku, prvu ženu naučiteljicu, mističarku, reformatoricu karmelićanki, zaštitnicu …