SIKSTO

Sv. Siksto II. – papa i mučenik

Danas je sv. Siksto II., papa i mučenik i njegova četiri đakona. Crkvom je upravljao samo godinu dana. Kormilo Crkve povjereno mu je 257. godine. Te je godine car Valerijan, koji je najprije bio sklon kršćanima, ponovno postao njihov mrzitelj i progonitelj i na njih nasrnuo prepredenim progonima. Prema onoj: ‘Udarit ću pastire pa će se i ovce razbježati’, grubo i žestoko nasrnuo je na svećenike i redovnike. Žrtva je bio i rimski biskup Siksto II. koji je mučen i ubijen na današnji dan 258. godine.

Za toga je papu zabilježeno svjedočenje da je bio dobar, miroljubiv i ugledan biskup. Također je zapisano da je na današnji dan s četiri đakona uhvaćen na groblju, u Kalistovim katakombama, u kojima je i pokopan. Poslije je njegovo tijelo preneseno u baziliku na Latinskoj cesti. Koliko je bilo živo štovanje pape Siksta II., svjedoči i to da je uz apostole i neke druge slavne mučenike ušao u rimski misni kanon. Svojim ga je grobnim natpisom proslavio i papa Damaz.

hbk.hr/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: Petra Korenjak/biskupija-varazdinska.hr

U Koprivnici održana Adventska duhovna obnova

Gotovo stotinjak mladih koprivničkog dekanata okupilo na adventskoj duhovnoj obnovi prošlog tjedna u prostorijama pastoralnog …

Spomendan-Drinskih-mučenica-u-Sisku

U Sisku obilježen spomendan blaženih Drinskih mučenica

Spomendan bl. Drinskih mučenica svečano je proslavljen, u subotu 15. prosinca u katedrali Uzvišenja svetog …