Izjava dana
sveti-Adrijan

Spomendan svetog Adrijana

Rođenjem afrikanac, Adrijan je bio opatu mjestu Neridi, kada ga je papa, Sveti Vitalijan, pozvao neka zauzme nadbiskupsku stolicu Canterbury-ja, ali je ovaj to odbio te papi savjetovao neka ga radij zamijeni Teodorom iz Tarza, koji se kasnije pokazao jednim od najvećih nadbiskupa te najprestižnije engleske nadbiskupijske stolice.

Papa je to prihvatio, pod uvjetom da ga Adrijan prati kao savjetnik i suradnik. Teodor ga je tada imenovao opatom drevnog samostana Svetog Petra i Pavla, kasnije preimenovanog u samostan Svetog Augustina. Pod vodstvom Adrijana i uz Todozijev utjecaj taj je samostan postao jedan od najvažnijih središta brojnih budućih biskupa te izvršio značajan utjecaj na kršćanstvo toga vremena Sam je opat Adrijan ondje poučavao dobrih četrdeset godina. Nakon smrti sahranjen je u samostanu. Kada je god. 1091., uslijed radova na rekonstrukciji samostana bilo potrebno otvoriti brojne grobove, njegovo je tijelo pronađeno neraspadnuto i oko sebe je širilo miomiris. Prema predaji, na njegovu su se grobu događala mnoga čudesa.

sveci.net.

Provjerite i ovo

ika.hr

Povijesni susret katoličkih biskupa i episkopa Srpske pravoslavne Crkve: Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti

Na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, u božićnom …

antun opat5

Antun Opat – pustinjački svetac

Antun Opat, čiji je spomendan 17. siječnja, nikako ne treba miješati sa portugalskim franjevcem Antunom …