Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL

Savjetodavna služba izdala niz preporuka za vinogradare, voćare i povrtlare

Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 13 dana, a u tom je periodu palo, ovisno o lokalitetu, od 12 do 35 litara kiše po kvadratnom metru. Vremenski uvjeti u prvoj polovici srpnja pogodovali su jačem širenju pepelnice vinove loze (Uncinula nector) te su se u brojnim vinogradima vidljivi simptomi bolesti na bobicama grozda, a povremeni lokalni pljuskovi omogućili su sekundarno širenje plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola). Opasnost od razvoja pepelnice na grozdu prijeti sve do početka omekšavanja i promjene boje boba dok je zaraza plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) trenutno moguća na mladom vršnom lišću i zapercima.

S obzirom da očekujemo ranije rokove berbe potrebno je za zaštitu vinograda birati pripravke kraće karence.

Za zaštitu od pepelnice vinove loze na kasnijim sortama gdje je još moguće širenje bolesti mogu se koristiti fungicidi Luna Experience SC (karenca 14 dana), Dynali EC (karenca 21 dan), Collis SC, Kusabi (karenca 28 dana). Karenca sumpornim pripravcima iznosi 35 dana.

Ako se za zaštitu lišća od plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) koriste pripravci na osnovi bakra treba voditi računa da njihova karenca iznosi 35 dana. Najkraću karencu za zaštitu od plamenjače ima pripravak Mildicut SC.

Većina sorata vinove loze ušla je u fazu mekšanja i promjene boje boba te je moguća primjena specifičnih botriticida Switch 62,5 WG, Chorus 75 WG, Teldor SC 500 (karenca 21 dan) te Cantus, Pyrus SC (karenca 28 dana).

Tijekom mjeseca srpnja u vinogradima postaju dobro vidljivi simptomi zlatne žutice vinove loze. Zaražene trsove potrebno je iskrčiti iz vinograda, a o pojavi simptoma obavijestiti fitosanitarnog inspektora ili savjetodavnu službu.

Početkom srpnja preporučili smo postaviti žute ljepljive ploče radi praćenja odraslih oblika američkog cvrčka te provjere učinkovitosti njihovog suzbijanja! Ukoliko se tijekom sedam dana na ljepljivu ploču uhvati 4 ili više cvrčaka, potrebno je obaviti još jedno suzbijanje.

Bobice grožđa u fazi zriobe oštećuje i manje poznati štetnik – octena mušica (Drosophila suzukii). Na tako oštećenim bobama naknadno se razvija kisela trulež.

U Koprivničko-križevačkoj županiji prisutnost octene mušice prvi puta je zabilježena 2012. godine na lokalitetu Sveti Vid (Koprivnica). Budući da je octena mušica novi štetnik u Hrvatskoj, za sada nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje. Vinogradarima preporučamo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih atraktanata koje mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom).

Obavijest proizvođačima jabuka

Razdoblje od posljednje preporuke za zaštitu jabuka obilježilo je vruće i sparno vrijeme s povremenim olujnim nevremenima. Prognostičari i u narednom razdoblju najavljuju vrlo toplo i sparno vrijeme uz povremene pljuskove. Takvi vremenski uvjeti pogoduju razvoju sekundarnih zaraza uzročnikom krastavosti jabuke i različitih uzročnika truleži plodova(gorka trulež plodova – Colletotrichum /Gloesporium spp., smeđa trulež ploda – Stemphylium spp., trulež plodova – Neofabraea spp. i dr.). Zaraze uzročnicima truleži nastaju u  fazi dozrijevanja plodova, a znakove bolesti često uočavamo tek u procesu skladištenja.

Za zaštitu od pepelnice (Podosphaera leucotricha) i krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) mogu se koristiti pripravci na bazi strobilurina (Stroby, Zato plus, Zato 50 WG) ili kombinirani pripravci (Nativo 75 WG, Luna expirience).

Za zaštitu od različitih uzročnika truleži plodova prednost dajemo pripravcima navedenim u tablici.

Aktivna tvar Pripravak Spektar djelovanja Karenca
kaptan Caption 80 WG, Kapetan 80 WG,  Scab 80 WG krastavost, trulež plodova, gorka trulež plodova 21 dan
tiofanat-metil Topsim M 500 trulež ploda 14 dana
fludioksonil Geoxe siva i plava plijesan, crna, smeđa i gorka trulež 3 dana
fluopiram

tebukonazol

Luna expirience pepelnica, krastavost, alternarijska pjegavost 14 dana
trifloksistrobin

tebukonazol

Nativo 75 WG krastavost, pepelnica, koncentrična pjegavost 14 dana
piraklostrobin

boskalid

Bellis krastavost, pepelnica, skladišne bolesti 7 dana za jabuke za hladnjaču;

14 dana za jabuke za tržište

I dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) te je potrebno redovito obavlajti zaštiu nekim od registriranih insekticida za suzbijanje jabučnog savijača:Affirm, Affirm opti, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG, Calypso SC 480, Laser i dr.

Potrebno je pratiti i populaciju grinja u nasadu te pojavu mina minera kružnih mina.

Radi zaštite pčela prije primjene insekticida obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u cvatnji.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Obavijest povrtlarima

U najavama meteorologa za slijedećih nekoliko dana predviđa se porast temperatura i mogućnost pojave lokalnih oborina  te česte pojave magle. Takvo vrijeme i dalje utječe na razvoj bolesti na povrću.
Proizvođačima povrća  na otvorenom preporučujemo sredstva sa kraćim karencama.

Za zaštitu rajčice protiv plamenjače(Phytophthora infestans) sredstva  :

Ranman Top (Karenca=3 dana),

Revus (Karenca=3 dana),

Acrobat MZ WG (Karenca=3 dana)

Quadris (Karenca=3 dana),

Ortiva ( Karenca=3 dana) i dr.

Za  suzbijanje grinje i kalifornijskog tripsa : Vertimec (Karenca= 7dana),Kraft (Karenca= 7 dana)

Za suzbijanje pepelnice: Nativo (Karenca 3=dana), Ortiva (Karenca=3 dana),Signum(Karenca=7 dana) i dr.

Zaštitu krastavaca od plamenjače (Pseudoperonospora cubensis )sredstva:

Ranman Top (Karenca=3 dana),

Revus (Karenca=3 dana),

Aliette Flash(Karenca=4 dana),

Previcur Energy(Karenca=3 dana)

Za suzbijanje pepelnice mogu se koristiti :Nativo (Karenca=3dana), Ortiva (Karenca=3dana) i dr.

Za zaštitu  paprike mogu se koristiti sredstva:

Ortiva(Karenca=3 dana), Nativo(Karenca= 3 dana),Signum(Karenca=7 dana) i dr.

Obavijest proizvođačima malina i kupina

regledom nasada maline i kupine zabilježili smo početak napada octene mušice ploda(Drosophila suzukii).

Drosophila suzukii je štetnik azijskog podrijetla, a krajem 2010. godine prvi puta je registriran u Hrvatskoj, a u rujnu 2016. Godine na našem su području zabilježene gospodarski važne štete.

Riječ je o štetniku vrlo sličnom dobro poznatoj vinskoj mušici, no za razliku od nje koju smatramo sekundarnim štetnikom, octena mušica ploda je primarni štetnik voća. Razlika je i u tome što mužjak octene mušice ima na krilima karakterističnu crnosivu pjegu. Štetnik pričinjava vrlo velike štete na voću neposredno prije berbe, ali i nakon toga. Ženka oštrom leglicom ošteti nježnu kožicu ploda i odlaže jaja neposredno ispod nje. Jedna ženka u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. Iz njih se razviju bijele ličinke koje se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Napadnuti plodovi u kojima se razvijaju ličinke octene mušice vrlo brzo omekšaju i trunu. Takvi plodovi više nemaju tržnu vrijednost.

Octena mušica ploda ima širok spektar domaćina te može napasti mnoge voćne vrste kao što su jagodičasto, koštičavo i jezgričavo voće te vinova loza! Ove smo godine već zabilježili štete od octene mušice na trešnjama i višnjama, a zbog toplog ljeta vjerujemo da će populacija štetnika prema jeseni značajno porasti.

S obzirom da je octena mušica ploda novi štetnik u Hrvatskoj, još uvijek nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje. Dodatni problem je u tome što štetu radi u fazi dozrijevanja plodova pa bi insekticidi trebali imati vrlo kratku karencu. Za sada su nam dostupne samo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih mamaca koje proizvođači mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom).

Osim toga, poželjno je odstraniti i uništiti sve zaražene plodove kako štetnik ne bi završio svoj razvojni ciklus.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

advent krizevci

Grad Križevci će povodom božićnih blagdana darivati socijalno ugrožene osobe i obitelji

Grad Križevci će i ove godine povodom božićnih blagdana darivati socijalno najugroženije samce i obitelji. …

mirko zidaric

[VIDEO] MOTOCIKLIZAM Križevčanin Mirko Zidarić prvak Hrvatske u klasi 125 SP

Mirkov prvijenac 2016. drugi, 2017. treći, 2018. prvi. Prvak Hrvatske kod brzinaca u klasi 125 …