Izjava dana
tresnje

SAVJETODAVNA: Zaštitite višnje i trešnje od kozičavosti lista

Kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na višnji i trešnji je bolest koja u povoljni uvjetima može dovesti do potpunog gubitka lišća već tijekom ljeta.

Bolest se manifestira u vidu sitnih crvenoljubičastih pjega na licu lista, a na naličju lista se na mjestu pjega razvija svijetla nakupina spora. Spore u vlažnim uvjetima tijekom kišovitih dana omogućuju širenje bolesti u nasadu. Kad se na jednom listu nalazi velik broj pjega on poprimi crvenkastožutu boju i otpadne.

S obzirom da su tijekom svibnja i lipnja ostvareni uvjeti za 8 jakih ili vrlo jakih infekcija uzročnikom kozičavosti lista te su u većini voćnjaka vidljivi simptomi bolesti, voćarima preporučamo da i nakon berbe višanja i trešanja obave jednu ili dvije zaštite ovisno o učestalosti i količini oborina.

Zaštitu nasada nakon berbe možete obaviti pripravcima Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45 ili Chromodin S-65.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, javljaju iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske agencije.

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Davor Javorovic/PIXSELL

Županijski Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za zaštitu od vrućina

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije izdao je niz preporuka za zaštitu od vrućina, a …

IMG_0518

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić posjetio koprivničko-križevačku Županijsku upravu

Na inicijativu predstavnika crnogorske zajednice i učitelja u Područnoj školi Bakovčica Radovana Kneževića, Županijsku je …