Izjava dana
izbori

prigorski picigIN: Što su pokazali nedjeljni “mjesni” izbori?

Na 48 biračkih mjesta u nedjelju su održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti na području Grada Križevaca. Ukupno je glasovalo 2773 upisanih birača od ukupno 16.826, što je izlaznost od 16,48 posto.

Na izborima za članove mjesnih odbora bilo je puno biračkih mjesta sa samo jednom kandidacijskom listom, pa je puno zanimljivije bilo pratiti rezultate u gradskim četvrtima.

Na području gradske četvrti Gornji grad najviše glasova, 222, dobila je Kandidacijska lista grupe birača, potom slijede HDS 79, HDZ 78, SDP 32 i HSS 27 glasova.

Na području gradske četvrti Donji grad glasovalo je 367 birača ili 10,91 posto. Pobjedu je odnijela Kandidacijska lista grupe birača sa 115 glasova, a slijede HDS sa 71, SDP sa 67, HDZ sa 60 i HSS s 51 glasom.

Na području gradske četvrti Centar glasovalo je 324 birača od ukupno 4025 glasača odnosno 8,04 posto. Pobjedu je odnijela Kandidacijska lista grupe birača sa 110 glasova. HDS je osvojio 71, HDZ 51, SDP 47 i HSS-GLAS 44 glasa.

Iako je na birališta izašao mali broj birača, vidljivo je da nestranačko političko djelovanje drži i dalje pozitivni val od prošlogodišnjih lokalnih izbora. Među stranačkim opcijama kao lider se nametnula najmlađa stranka u Križevcima, HDS – stranka Branka Hrga.

HDZ ima razloga za zabrinutost, jer i s predsjednikom stranke u Križevcima Matom Devčićem, kao nositeljem liste u Gornjem gradu, nisu uspjeli biti bolji od treće političke opcije u gradu. HDZ bez novih na lica na križevačkoj političkoj sceni ubuduće neće moći polučiti kvalitetniji izborni rezultat.

SDP ima još veći razlog za zabrinutost. Iako su na izbore izašli s dosta mladih osoba, tu je problem malo kompleksniji. Naime, SDP se jednostavno utopio u koaliciji s nezavisnima Marija Rajna i stvorena je percepcija da svi provode zajedničku nestranačku politiku. To su odlične vijesti za križevačkog gradonačelnika, ali loše za predsjednika križevačkog SDP-a Marka Katanovića i za SDP.

Izgledno je da će u vijećima gradskih četvrti većinu sklapati grupe birača i SDP i to će biti nastavak problema unutar te stranke.

Posljednja stranačka opcija je HSS koja je pokazala svoju prisutnost i na ovim izborima. Vidljivo je da će ovom dinamikom HSS koji vodi Marijan Vuković imati uvijek barem jednog vijećnika u Gradskom vijeću, ali za ozbiljniji iskorak i rezultat trebat će učiniti puno više.

Željko Picig/prigorski.hr

Provjerite i ovo

zivot

KaŽe afinger: Smisao života

Nije me iznenadilo kaj bu večeras na Silvestrovo na leponaškoj dalekovodnici slikopis Smisao života Montija …

kip21

Kratki ogled o brončanom džinu

Nejasno mi je kako se u prvi plan uvodi sasvim marginalni problem: liči li novi …