vukovarski vodotoranj

Inicijativom „ZVON za Vukovar“ franjevci pozivaju na zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Vukovarski franjevci najavili su nekoliko inicijativa za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Pozvali su da 18. studenoga crkvena zvona u svim crkvama u Hrvatskoj, u 18 sati i 11 minuta, zazvone u znak sjećanja na žrtve Vukovara. Na konferenciji za medije najavljena je i inicijativa pod nazivom „Zid križeva“, te upućen poziv na molitvu, ali i dolazak u Vukovar svima koji žele obnoviti svoj duh i dušu.

„Zamislili smo inicijativu pod geslom ‘ZVON za Vukovar’, kojom želimo postići da se u svim našim biskupijama, katedralama, svim našim crkvama čuju zvona 18. studenoga u 18 sati i 11 minuta”, izjavio je u Vukovaru, u srijedu 7. studenoga, gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

Ovom inicijativom upućen je i poziv svima koji ne mogu 18. studenoga doći u Vukovar, da se odazovu na molitvu. „Molit ćemo u 18 sati i 11 minuta za sve one koji su morali izvaditi bijelu maramicu ili bijeli ručnik, koji su stradali, koji su preživjeli ovo veliko zlo, molit ćemo za sve žrtve, ali jednako tako u tu molitvu uključit ćemo sve one koji su počinili tako veliko zlo”, kazao je fra Ivica. Poziv je upućen svima, „od najmajnih do najstarih”, da se u svojim crkvama ili svojim domovima u trenutku dok zvona budu zvonila, zaustave i pomole. Vukovar nije branilo toliko oružje koliko ga je branilo zajedništvo

Uz „ZVON za Vukovar“, pokrenuta je i druga inicijativa pod nazivom „Zid križeva“. Tom inicijativom franjevci pozivaju ljude u svim mjestima i svim župama da, kada hodočaste u Vukovar, pronađu i ponesu po jedan križ. Taj se križ može donijeti u franjevački samostan gdje je za to odvojen posebni prostor. „U trenutku dok je Vukovar trpio i prolivao svoju krv mnogi su mislili i molili za Vukovar. I sada je došlo vrijeme kada i mi želimo misliti na sva mjesta i otvoriti svoje srce i prostor da bismo sve križeve stavili i ovdje u Vukovaru ih objedinili. Time želimo učiniti jedno zajedništvo. Vjerujemo da ćemo po tom zajedništvu i sami biti jači”, istaknuo je gvardijan franjevačkog samostana. Križ u veličini do 30 cm dodatno će ukrasiti muzej, a za koji je potrebno da se na njegovoj poleđini naznači ime župe i mjesto iz kojega dolazi.

„Uz ove dvije inicijative pozivamo na hodočašće u Vukovar kroz cijelu godinu, naša su vrata uvijek otvorena za sve one koji žele obnoviti svoj duh i dušu, koji žele provesti vrijeme u molitvi, pozivamo na duhovnu obnovu i svećenike također na duhovne vježbe”, poručio je fra Ivica Jagodić.

Inicijativi vukovarskih franjevaca pridružit će se Hrvatski katolički radio koji će u 18 sati i 11 minuta u svom programu ‘zvoniti’ na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

ika.hr/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

alpe jadran

U Varaždinu održana međunarodna konferencija povodom 40 godina Saveza Alpe Jadran

U utorak, 20. studenoga Varaždinska županija, kao predsjedavateljica Saveza Alpe Jadran, bila je domaćin međunarodne …

Patrik Maček/PIXSELL

Novinari bojkotirali konferenciju za medije Željka Glasnovića

Saborski zastupnik Željko Glasnović održao je u Saboru konferenciju za medije na kojoj je govorio …