Piše: M. Mirković

Nakon što je bjelovarski gradonačelnik i čelni čovjek HSLS-a Dario Hrebak na listi HDZ-a ušao u Sabor, odmah potom priredio je i novo iznenađenje.

Zajedno s Narodnom strankom reformista Radimira Čačića formirao je liberalni klub zastupnika u Hrvatskom saboru. Svoj potez Hrebak je opravdao neobičnom izjavom gdje je rekao kako će njihova uloga biti Vlada koja će imati 76 ruku, biti stabilna i imati mir za provođenje reformi.

Bit ćemo brana svim uskim stranačkim interesima, ucjenama i ultimatumima, kao i “žetončićima” – poručio je pompozno ispred Hrvatskog sabora šef HSLS-a.

Ta izjava samo je pokazala kako sve što radi predsjednik HSLS-a vrlo pomno je PR-ovski osmišljeno (vjerojatno i dobro plaćeno, op.a.), jer kako drugačije objasniti njegovo iznenadno prijateljstvo s varaždinskim županom koji u projektnom smislu nema nikakvih doticaja s Bjelovarom te koji je neposredno prije izbora kazao kako ni Bernardić, ni Plenković nemaju pojma o vođenju države, ali
da može surađivati s obojicom.

Patrik Macek/PIXSELL

Ići u suradnju s Čačićem kojemu transparentnost nije fokus djelovanja, nova je razina licemjerja. Prisjetimo se slučaja iz veljače ove godine gdje je Državna revizija optužila Čačića za manjkavu evidenciju i gdje je varaždinski župan netransparentno spiskao pola milijuna kuna na reprezentaciju,
odnosno na zajednička druženja u kafićima i restoranima. No to očito previše ne zabrinjava bjelovarskog gradonačelnika.

Priča o transparentnosti najveća je prevara u hrvatskoj politici nakon Mislava Kolakušića

Ovim potezom Hrebak je još jednom pokazao kako je priča o transparentnosti najveća prevara u hrvatskoj politici nakon Mislava Kolakušića, koji je uvjerio birače da mu je stalo do hrvatskih građana i da baš zato želi ući u europski parlament te u isto vrijeme biti predsjednik države i premijer.

Naravno nakon što je podbacio Kolakušić se totalno povukao iz javnog prostora, uživajući u blagodatima
Bruxellesa, a Hrebak i dalje prodaje maglu kako će HDZ-u donijeti transparentnost. Prisjetimo se samo Hrebakovih floskula i izjava prije službenog početka kampanje za parlamentarne izbore.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na početku je govorio kako nije sigurno da će ići s HDZ-om, čak je u rujnu prošle godine dao i intervju u
Nacionalu gdje je svečano obećao da će HSLS izaći samostalno na izbore i osvojiti mandat, samo da se prekine agonija s HDZ-om, i onda odjednom predsjednik HSLS-a osvanuo je treći na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici.

Neki politički analitičari bi rekli čudo neviđeno, ali kod Hrebaka čuda su konstanta.

HSLS-ov mesija i čudotvorac

Ni njegova nacionalna kampanja nije bila ništa manje zanimljiva. Cijelo vrijeme je pokušao prikriti da je u koaliciji s HDZ-om pa ni na jednom plakatu nismo zapravo znali koga to zapravo Hrebak zastupa, a u svojim promotivnim videima je kuhao, kartao, prao pozore, sve kako bi ovaj svijet učinio transparentnijim mjestom, naravno na račun HDZ-a.

Damir Špehar/PIXSELL

Sve što je Hrebak za vrijeme svog mandata kao gradonačelnik Bjelovara i šef HSLS-a rekao u medijima o transparentnosti je dobro plaćen PR, s ciljem zamagljivanja prave stvarnosti, a to je da se radi o neiskrenom i “fejk” političaru koji je zapravo “žetončić” političar čija stranka bez jakog koalicijskog partnera ne postoji.

Kako drugačije opravdati kohabitaciju s Čačićem dok je na listi HDZ-a koji mu je osigurao politički opstanak. Ne bi li bilo logičnije formiranje saborskog kluba s HDZ-om kako bi što lakše plasirao svoje ideje o transparentnosti te kako bi uspješnije mogao lobirati za svoje projekte u Bjelovaru.

Podsjetimo, u prošloj Vladi HSLS je imao Klub zastupnika s HDS-om i HDSSB- om, tako da ostaje enigma zašto se ta suradnja nije i ove godine nastavila.

Ta priča očito više nije zanimljiva  transparentnom gradonačelniku pa je nova nada Radimir Čačić.

Valja napomenuti da formiranje Kluba zastupnika košta državu poprilično novaca pa će sve četiri godine čelnik HSLS-a uživati u beneficijama saborskog ureda, tajnice i naravno biti zastupljeniji u saborskim odborima pa će i tu određeni stranački pojedinci profitirati.

Sve će to transparentno biti na račun države, baš onako kako to najviše voli prvi čovjek HSLS-a.

Za kraj možemo samo zaključiti, kako je očito novi master plan HSLS-ovog lidera, u komfornom i luksuznom ambijentu Sabora zajedno s Čačićem, HDZ-u nuditi transparentnost i neprestano uvjeravati javnost kako kapitalni projekti stižu u Bjelovar, s nadom kako će građani do lokalnih izbora zaboraviti kako je Hrebakova politika zapravo “žetončić politika”, otporna na sve političke promjene i društvene mijene.