Zašto HDZ koalira sa strankom koja je na razini statističke pogreške?

17. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne Zašto HDZ koalira sa strankom koja je na razini statističke pogreške?

Patrik Macek/PIXSELL


Nakon što je šef SDP-a Davor Bernardić jučer posjetio Bjelovar kako bi potpisao sporazum s nezavisnim bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, aktualiziralo se i pitanje moguće suradnje Restart koalicije sa HSLS-om.

Tu mogućnost ekspresno je otklonio prvi čovjek SDP-a rekavši kako je HSLS čvrsti partner HDZ-u i s time je završena medijska trakavica oko suradnje ove dvije stranke. Realno, suradnja nikad nije bila moguća, jer je posljednjih četiri godine HSLS bio pod skutama HDZ-a i kao stranka takoreći nisu imali svoj identitet, niti su ih glasači ozbiljno percipirali.

Jedino u što je HSLS ulagao u zadnje dvije godine je stvaranje kulta ličnosti Darija Hrebaka, narcisoidnog kriminaliste koji je sve svoje resurse (stranačke i gradske, op.a.) uložio kako bi od sebe napravio neprikosnovenog borca protiv korupcije.

Tu je priču potkrijepio i instant aplikacijom Transparentno kojom je javnosti populistički otvorio gradske financije. Uz to na razini grada Hrebak je pokrenuo financijski upitan projekt bjelovarskih termi, vrijedan 50 milijuna kuna, koji bi navodno trebao pokrenuti gospodarstvo grada, iako ne smijemo zaboraviti kako se u proteklih četiri godine najmanje ulagalo u turizam.

S jedne strane bjelovarski gradonačelnik pokreće projekt života, a s druge strane svojim potezima pokazuje kako Bjelovar nema nikakvu turističku perspektivu.

Patrik Macek/PIXSELL

Da ne budemo nepošteni, Hrebak je po uzoru na Koprivnicu nedavno ukinuo i prirez, ali ta stavka zasigurno ne bude pokrenula grad, privukla investitore i od njega stvorila „poslovnu meku“. Terme, transparentnost i prirez samo su kozmetičke mjere za narod koje prikrivaju činjenicu da Bjelovar zapravo nema kapitalnih projekata.

Što se tiče transparentnosti, odnosno borbe protiv korupcije, taj dio je najzanimljiviji, posebice ako uzmemo u obzir da će i na ovim izborima HSLS koalirati s HDZ-om, onim istim HDZ-om gdje je zbog korupcije Vladu napustilo čak 11 ministara.

Borba protiv korupcije očito je kod Hrebaka samo slovo na papiru, a pravi interes je onaj politički – saborska fotelja, koja mu je prošli put za dlaku izmakla, i to samo zbog ondašnjeg HDZ-ovog pulena i kolege kriminaliste Milijana Vase Brkića koji je preferencijalno osvojio više glasova.

Zapravo od redizajniranog HSLS-a zapravo nije ostalo ništa, osim političkih promašaja kao što su europarlamentarni izbori i utrka za predsjednika gdje su doživjeli fijasko. Danas su stranka koja na izborima ne prelazi izborni prag, odnosno nalaze se ispod 1,5 posto, što je na razini statističke pogreške.

Usprkos svemu zanimljivo je kako u drugoj izbornoj jedinici HDZ i dalje želi koalirati sa strankom koja zapravo u nacionalnim okvirima i ne postoji. Je li jedan posto glasova dovoljno da Hrebak preko HDZ-ove liste sebi iskamči Sabor, kako sada stvari stoje šanse su velike.

Plenković u svojoj kampanji očito ne gleda nacionalne brojke i ankete, već skuplja male, nebitne stranke i političke izbjeglice, koji bi u svojim lokalnim sredinama mogli postići dobar rezultat.

Je li Dario Hrebak pravi izbor za HDZ, vjerojatno nije, ali boljeg nemaju. S druge strane to odgovora i Restart koaliciji koja je jučer kao pojačanje dobila župana Damira Bajsa, koji kao peti na listi sigurno može ostvariti dobar rezultat.

M.Mirković/prigorski.hr

Facebook Comments