Nakon što je naš portal intenzivno istraživao slučaj novopečenog načelnika Općine Koprivnički Bregi Mate Kuzminskog, koji je prema našim izvorima u probleme došao zbog nepredavanja financijskih izvještaja i sumnju u nezakonite radnje u Udruzi Zagoraca Podravine, čini se kako za tog do sada nepoznatog „nezavisnog“ političara mukama nije došao kraj.

Podsjetimo, Udruga Zagoraca Podravine, čije je sjedište registrirano u Koprivnici, a koju vodi Kuzminski, u vrijeme dok smo se bavili ovim slučajem bila je pod istragom i nadzorom Ministarstva financija zbog nepredavanja financijskih izvještaja i sumnji u malverzacije s javnim novcem. U to vrijeme naši su izvori tvrdili kako Kuzminski od 2016. nije predavao financijska izvješća niti je svojim članovima na redovnim skupštinama objasnio na što se troši novac koji uključuje donacije, članarine i ostala sredstva koja se dobivaju tijekom godine.

Više o tom slučaju možete pročitati na linku >>SKANDAL U PODRAVSKOJ OPĆINI Mato Kuzminski novi je načelnik Koprivničkih Bregi čija je Udruga pod istragom Ministarstva financija

Ministarstvo potvrdilo kako je Kuzminski radio protivno zakonu

Nakon što je od toga skandala prošlo nešto više od šest mjeseci, ponovni upit smo poslali u Ministarstvo financija koje nam je potvrdilo naše sumnje i dosadašnje istraživanje.

– Ministarstvo financija je postupilo po zaprimljenoj predstavci u kojoj se ukazuje na moguće nepravilnosti u radu Udruge Zagoraca Podravine – Koprivnica te je zatražilo podatke od davatelja sredstava o tome jesu li sredstva doznačena Udruzi utrošena namjenski. U provedenom postupku utvrđeno je da je navedena Udruga dostavila davateljima sredstava propisana opisna i financijska izvješća o potrošnji doznačenih sredstava koja su potkrijepljena odgovarajućom dokumentacijom na kojoj se temelje iskazani rashodi – poručili su iz Ministarstva te naglasili.

– Ministarstvo financija provelo je financijski nadzor predaje financijskih izvještaja kod neprofitne organizacije Udruga Zagoraca Podravine – Koprivnica te je sastavljen Zapisnik kojim su utvrđena postupanja suprotna odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija („Narodne novine“ 121/14). Protekom roka za prigovor na Zapisnik Ministarstvo financija će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti propisane odredbama naprijed navedenoga Zakona.

Načelnik Kuzminski nije odgovorio na naša pitanja, ali je zato pozvao našeg novinara u općinu na razgovor

Prema dostavljenom odgovoru iz Ministarstva, sasvim je jasno da je Kuzminski kao odgovorna osoba u Udruzi „muljao“ s papirima te je i više nego jasno da nije transparentno raspolagao s javnim novcem. Isto tako kao odgovorna osoba očito je da će i za to snositi odgovornost koju će nakon isteka roka za prigovor provesti nadležno ministarstvo.

kuzminski2

Za kraj komentar smo tražili i od samog Kuzminskog, koji nam je poslao nevjerojatan odgovor. Čelni čovjek općine nije želio odgovoriti na naša pitanja, ali nas je pozvao u općinu kako bi nam navodno odgovore dao usmeno.