Nakon prljave kampanje i sumnje na primanje mita u Koprivničkom Ivancu, o čemu smo pisali ovdje, čini se kako se slična situacija dogodila i u Općini Koprivnički Bregi.

Naime, kako nam naši izvori tvrde, isti scenarij dogodio se i u ovoj podravskoj općini koju je već 12 godina vodio bivši HSS-ovac i menadžer Podravke Mario Hudić. S obzirom da je Hudić među prvima prošle godine napustio HSS, ponajviše zbog neslaganja s kontroverznim predsjednikom stranke Krešom Beljakom, to se nije svidjelo utjecajnim koprivničkim HSS-ovcima, predsjedniku koprivničkog Gradskog vijeća Ivanu Palu i Kristini Škodi Vajdić koji su bili na čelu prljave kampanje u Koprivničkim Bregima i kako nam tvrde naši sugovornici postavili Matu Kuzminskog na čelo Općine.

jaksic-skoda

Mato Kuzminski za mnoge nepoznati političar, pod naš radar došao je zbog nepredavanja financijskih izvještaja i sumnju u nezakonite radnje u Udruzi Zagoraca Podravine čiji je predsjednik od 2012. godine. Kuzminski koji se u svojoj kampanji predstavljao kao nezavisni kandidat za načelnika, to zasigurno nije bio.

Iz više izvora dobili smo informaciju kako su u rušenju Hudića sudjelovale skoro sve glavne političke opcije koje su sudjelovale na ovim lokalnim izborima. Iz pouzdanih izvora doznajemo, kako je Kuzminski prije početka kampanje u prvom krugu bio na konzultacijama kod koprivničkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Mišela Jakšića, za kojeg se u kuloarima priča da stoji iza zbrinjavanja i zapošljavanja Kristine Škode Vajdić u Srednjoj školi Koprivnica na mjesto administrativnog radnika pa je zauzvrat Škoda zajedno s Palom držala cijelu logistiku kampanje, brinula se oko obrazaca, letaka te bila poveznica sa svim političkim akterima.

Isto tako u jeku kampanje i drugog kruga Kuzminski je navodno bio i na razgovoru kod drugih političkih aktera. U toj priči zapravo nema nikakvog krimena osim što se javnosti razotkriva sav nemoral koji se događa za vrijeme kampanje, ali i jasno pokazuje kako u Podravini, a vjerojatno i u cijeloj Hrvatskoj, funkcioniraju izbori te koliko su neki nezavisni kandidati itekako ovisni.

Udruga Zagoraca Podravine koju vodi Kuzminski pod istragom je Ministarstva financija

Najveći problem je što je Udruga Zagoraca Podravine, čije je sjedište registrirano u Koprivnici, a koju vodi Kuzminski, trenutno pod istragom i nadzorom Ministarstva financija zbog nepredavanja financijskih izvještaja i sumnji u malverzacije s javnim novcem.

Naime, naši nam izvore tvrde kako Kuzminski od 2016. nije predavao financijska izvješća niti je svojim članovima na redovnim skupštinama objasnio na što se troši novac koji uključuje donacije, članarine i ostala sredstva koja se dobivaju tijekom godine. Zbog takvog autokratskog ponašanja neki su članovi čak i napustili udrugu.

Prema javno dostupnim informacijama zadnja Skupština održana je u veljači prošle godine, a ove godine nije se održala nijedna skupština. Koliko je cijela ova priča ozbiljna govori i činjenica da su u cijelu priču uključeni Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija koji su tijekom prošlih godina financijski podupirale udrugu pa se postavlja logično pitanje, kako je Udruga mogla koristiti javni novac ukoliko nije jedinicama lokalne samouprave, kao i nadležnom Ministarstvu redovito predavala financijska izvješća te dokumente o namjenskom trošenju novca.

Kako bismo razjasnili sve ove peripetije oko Udruge, prvi upit smo poslali u Ministarstvo financija koje nam je potvrdilo da je protiv Kuzminskog i njegove Udruge podnijeta prijava od skupine građana zbog nepredavanja izvještaja, sumnji u nezakonite radnje i nenamjensko trošenje novca te kako su zbog opravdane sumnje pokrenuli financijski nadzor.

– Ministarstvo financija zaprimilo je u lipnju 2021. godine predstavku građana u kojoj se iznose sumnje u nepravilnosti u poslovanju navedene Udruge te je u tijeku prikupljanje relevantne dokumentacije i podataka od davatelja sredstava koji su doznačili sredstva iz javnih izvora navedenoj Udruzi – poručili su iz Ministarstva te dodali.

– Napominjemo da je svaki davatelj sredstava, pa tako i Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija koji su doznačili proračunska sredstva Udruzi, dužni pratiti namjensko korištenje sredstva koja su doznačili iz svoga proračuna, a primatelj sredstava dužan je davatelju dostaviti izvještaj o potrošnji sredstva koja su mu doznačena s vjerodostojnom dokumentacijom na kojoj se temelje iskazani rashodi.
Ministarstvo se osvrnulo i na financijske izvještaje Udruge.

– Uvidom u Registar neprofitnih organizacija utvrđeno je da su u navedenom Registru evidentirani financijski izvještaji Udruge za 2012., 2013., 2014. i 2015. godinu. Nakon prelaska na jednostavno knjigovodstvo u travnju 2016. godine Udruga nije predavala godišnje financijske izvještaje o primicima i izdacima neprofitne organizacije, niti Izjavu o neaktivnosti od 2016. godine do danas – otkrili su.

Istaknuli su kako neprofitna organizacija koja ne podnosi propisane financijske izvještaje postupa protivno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija za što je propisana prekršajna odgovornost i novčana kazna za neprofitnu organizaciju i zakonskog zastupnika neprofitne organizacije.

– Vezano za ostale nepravilnosti navedene u zaprimljenoj predstavci i Vašem upitu Ministarstvo financija provest će postupak iz svoje nadležnosti – za kraj su nam rekli iz Ministarstva.

Najsporija Gradska uprava u Hrvatskoj dala krivi odgovor

Kako bi dodatno provjerili ove navode iz Ministarstva poslali smo upite Koprivničko-križevačkoj županiji, kao i Gradu Koprivnici da nam dostave koliko su novaca do sada isplatili navedenoj udruzi. Do objave ovog teksta dobili smo samo nepotpun odgovor iz koprivničke Gradske uprave, za koji smo ustanovili da je i lažan.

koprivnica gradska uprava

Bitno je još istaknuti kako je naš portal u zadnjih pola godine u nekoliko navrata slao razne upite koprivničkoj gradskoj vlasti, ali najčešće nismo dobili odgovor ili smo odgovore čekali mjesecima. Napokon smo odgovor dobili na vrijeme, ali krivi.

Iz Grada su nam poručili kako unatrag pet godina nisu imali imali novčane transakcije prema Udruzi Zagoraca Podravine. S druge strane Udruga postoji od 2012. godina pa ostaje nejasno zašto u svom odgovoru Grad nije pokrio i razdoblje prije. Isto tako ni odgovor koji smo dobili iz Grada nije istinit, jer se u Zaključku o odobravanju financijskih sredstava za realizaciju programa/projekata udruga građana za 2016. godinu vidi kako je Grad isplatio sredstva Udruzi.

sredstva

S druge strane Koprivničko-križevačka županija je dostavila svoj odgovor iz kojeg se iščitava da se Udruga na čelu s Kuzminskim javila na dva natječaja. Jedan program je udruga realizirala. Drugi program je prijavljen, ali do realizacije nije došlo. Evo što stoji u odgovoru Koprivničko-križevačke županije;

Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu nije upoznat ni sa kakvim postupcima nadležnih tijela u odnosu na primljene donacije od Županije prema udrugama, pa tako i prema udruzi Zagoraca Podravine.

Tijekom 2020. godine Udruga se nije javila na natječaj za donacije iz nadležnosti UO za gospodarstvo, a zbog nastale epidemiološke situacije i epidemioloških mjera nisu održavane manifestacije, pa tako i Dani travnjaka u sklopu koje se prikazuje tradicijski prikaz ručne košnje trave na kojem sudjeluju članovi Udruge Zagoraca Podravine.

Posljednji puta Udruga se prijavila na Natječaj 2019. godine, a u nastavku je opisana procedura provođenja Natječaja.

Koprivničko-križevačka županija 01. veljače 2019. godine objavila je Javni natječaj za financiranje projekata/programa udruga T – 100055 Financiranje programa i projekata udruga za djelatnosti gospodarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj u 2019. godini, na koji je Udruga Zagoraca Podravine – Koprivnica prijavila program Tradicijski prikaz ručne košnje u sklopu manifestacije Dana travnjaka 2019.

Na temelju programa Povjerenstvo za ocjenjivanje pristiglih programa pozitivno je ocijenilo program, te odlučilo dodijeliti maksimalni iznos od 5.000,00 kuna.

Koprivničko-križevačka županija i Udruga Zagoraca Podravine – Koprivnica 03. svibnja 2019. godine sklopile su ugovor o donaciji br. 3/2019.

Udruga Zagoraca Podravine – Koprivnica po završetku programa odnosno nakon održanog tradicijskog prikaza košnje u sklopu manifestacije Dana travnjaka dostavila je izvještaj o provedbi programa na obrascu T 100055/9 Realizacija donacije s kopijama računa i uplatama po računima i Obrazac realizacije projekta/programa T 100055/10 u vrijednosti od 5.103,86 kuna.

Prema dostavljenim kopijama računa ustanovljeno je kako su sredstva namjenski utrošena u iznosu od 5.103,86 kuna, te se izvršila isplata prema ugovor o donaciji br. 3/2019. u iznosu 5.000,00 kuna na IBAN Udruge Zagoraca Podravine – Koprivnica.

Isto tako, Udruga Zagoraca Podravine po posljednji puta javila se 2017. godine na Natječaj iz nadležnosti Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine s programom Cvetlinski festival – Cvetlin 2017. te im je Povjerenstvo odobrilo donaciju od 2.000 kuna. Uvidom u spis predmeta, vidljivo je da program nije realiziran, pa im slijedom toga nisu doznačena odobrena sredstva“, stoji u odgovoru Koprivničko-križevačke županije.

Za kraj komentar smo tražili i od novog načelnika koji nam također do objave ovog teksta nije odgovorio na naš upit niti nam je dostavio traženu dokumentaciju koja bi razjasnila zašto od 2016. nije predavao financijske izvještaje nadležnim institucijama i na koji način je trošio javna sredstva.

Redakcijski tekst