Izbori za načelnika u Općini Koprivnički Ivanec ostat će u povijesti upamćeni kao najprljaviji do sada, gdje su u rušenju sada već bivšeg načelnika Marija Švegovića sudjelovali utjecajni HSS-ovci predvođeni Ivanom Palom, Kristinom Škodom Vajdić i Krešom Beljakom. No, krenimo redom.

Nakon što su u drugom krugu izbora ostali tada aktualni načelnik Mario Švegović i HSS-ov Zoran Vrabelj u dva tjedna stvorila se tajna koalicija HSS-a, Mreže, SDP-a, HDZ-a i nezavisnih, koja je za cilj imala samo jedno, a to je srušiti Švegovića koji je već duže vrijeme bio trn u oku SDP-ovoj i HSS-ovoj gradskoj organizaciji, kao i Upravi Piškornice.

S obzirom da je razlika između Švegovića i Vrabelja bila znatna, vrhuška HSS-a je znala da ako želi srušiti Švegovića da će im trebati pomoć svih političkih opcija, ali pošto su bili svjesni da im vjerojatno ni to neće biti dovoljno, pred kraj samih izbora odlučili su se na prljavu kampanju.

vrabelj_pal_jancevec

Klikaj.hr

Prvo je HSS Koprivničko-križevačke županije sazvao konferenciju za medije gdje su lažno optužili Švegovića kako je zbog sumnje u primanje mita Švegović svog zaposlenika Alena Jančevca zatvorio u općini te kako je došlo do naguravanja zbog čega je Zoran Vrabelj bio prisiljen pozvati policiju.

Kasnije kroz lokalne medije počela se širiti informacija kako je optužba za primanje mita zapravo neistinita i kako je Švegović poduzetnika prisilio na davanje lažnog iskaza. Ubrzo nakon naš portal je objavio i audio snimku, o čemu smo pisali OVDJE, koja je dokazala kako nikakve prisile nije bilo, a naši izvori su potvrdili da je policija u posjedu i službene izjave poduzetnika gdje se jasno vidi kako je Švegović govorio istinu.

Policija potvrdila da Švegović nije remetio javni red i mir

Isto tako kako bi dodatno provjerili navode čelnika HSS-a koji su dan prije izborne šutnje okupili medije da bi upozorili na ‘nepamćeni incident i policijsko postupanje u prostorijama Općine Koprivnički Ivanec’, poslali smo upit Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj koji su nam potvrdili kako policija nije utvrdila nikakvo remećenje javnog reda i mira, a što se tiče istrage protiv HSS-ovog Alena Jančevca, koji je ujedno i član Nadzornog odbora Piškornice, kazali su nam da nam ne mogu dati više informacija s obzirom da su tajni izvidi u tijeku. Upit smo poslali i u DORH, ali do objave ovog teksta nismo zaprimili njihov odgovor.

letak

Obmane, laži, klevete i dijeljenje letaka u sandučiće mještana

Nažalost cijela ova priča ne staje tu pa smo iza izbora dobili novu audio snimku koja detaljno pojašnjava što se to događalo u zadnjem tjednu izbora. Prema audio zapisu koji smo zaprimili od anonimnog pošiljatelja jasno je kako su HSS-ovci u petak navečer u sandučiće mještana stavljali obmanjujuće letke gdje su se navodile neistinite činjenice oko Švegovićeve plaće, projekata, ali i indirektno se štitili interesi Uprave Piškornice.

 

Vrabelj: Kaj smo rekli u petak bude išlo van… točku broj četiri preskačemo…

Jančevec: Napravili smo letke, nije to letak zapravo to je jedan papir. Nismo letke delali, ali smo udarili direktno, slobodno si pogledajte. Tu pišu nekakve ozbiljnije stvari.

Vrabelj: Taj prijedlog nam je dao jedan moj kolega, to je gerila marketing. Obavezno moramo staviti sliku jer ako čovjek vidi sliku…

Nepoznata žena: To je letak koji budu svi pročitali…

Jančevec: On bude lud, on bude lud.

Nepoznata žena: Poslije ovoga možete očekivati čuda.

Vrabelj: Ja sam se danas čuo, zvala me… (žamor)

Jančevec: Ovi papiri, na ovim papirima se nigdje ne spominje Zoran Vrabelj. Na ovim papirima se pozivaju ljudi da izađu na izbore 30.05. i da glasaju za promjene. Namjerno se ne spominje seljačka stranka i namjerno se ne spominje Zoran Vrabelj. Ja vas stvarno molim ove letke dijeliti prije petka, sedam navečer, što kasnije…

Vrabelj: Poslije devet sati… I bilo bi dobro ako vas tko šta pita recite da ste to dobili…

Jančevec: To samo stavite u sandučiće.

Vrabelj: Nikome ništa nemojte… Ne mogu povezati niti mene, niti Alena, da smo mi to…

Jančevec: Ovo nema veze s HSS-om, nek se on svadi s kim se hoće svaditi.

Vrabelj: Preko Facebooka pratim malo… imamo video podršku od Pala, Kristine. …Pal, Jakšić…

Jančevec: Jedna još bitna stvar, zaboravio sam ju reći. Postoji mogućnost da u petak bude kiša pa makar i po kiši.

letak1

Vrabelj i Jančevec nisu bili voljni odgovoriti na naše upite. Švegović otkrio kolika mu je plaća

Nakon što smo zaprimili ovaj audio zapis kao i letak koji se dijelio mještanima, komentar smo tražili i od novog načelnika Zorana Vrabelja kao i njegovog stranačkog kolege Alena Jančevca. Do objave ovog teksta nisu nam poslali svoj odgovor, niti kako komentiraju ove snimke koje ih duboko kompromitiraju. No, komentar nam je dao Švegović koji tvrdi da je bio upoznat sa spornim letcima.

– Istina je da su članovi pa čak i pojedinci koji su bili na listi za općinsko Vijeće HSS-a dijelili obmanjujuće letke večer prije izborne šutnje čiji je sadržaj lažan, netočan i dno dna autora istog. Mještani su me zvali u petak i subotu zbog tog letka, ali i pisma zaposlenika Općine – rekao je Švegović te se osvrnuo na visinu svoje plaće.

– Koeficijent za volontersku naknadu i plaću donosi općinsko Vijeće i ta odluka je donesena za vrijeme mojeg prethodnika načelnika Ivice Petričevića. Temeljem tog koeficijenta bruto plaća iznosi 16.571,40 kuna plus minuli rad 1.988.57 kuna, ukupno 18.559,97 kuna. Neto plaća iznosi 12.678,38 kuna – istaknuo je Švegović.

Dodao je kako neoporezivi dio za petero djece (olakšice) iznosi 2.169,59 kuna.

– Kao što možete vidjeti i izračunati plaća je kao i kod nekih drugih kolega načelnika s manjom stručnom spremom. Napominjem da je takav koeficijent imao i moj prethodnik. Usporedbe radi moja satnica je iznosila 80,00 kuna neto, a satnica tj. volonterska naknada za vijećnika je 200,00 kuna. Zanima me hoće li dotični koji je plasirao te letke smanjiti sebi i svojim koalicijskim partnerima ili čak ukinuti tako nenormalno velike volonterske naknade.

Švegović je demantirao i ostatak letka za koji je isto ustvrdio da se radi o klasičnoj kleveti u svrhu obmanjivanja mještana i dobivanja izbora.

mario svegovic (4)

– Za udruge i sport izdvajaju se poprilična sredstva iz proračuna Općine s time da se prije mene ulagalo jako malo ili ništa u sportske objekte. Niti jednu tvrdnju nisu potkrijepili dokazom. Činjenica da JLS-e mogu prijaviti na natječaje je točna, ali samo onda kada je natječaj raspisan. I kada smo prolazili na natječajima i dobili oko 4 milijuna kuna za društveni dom politika nas je, zbog moje borbe protiv izgradnje CGO Piškornica, stavila ispod crte te sredstva nismo dobili. Kao vijećnik inzistirat ću da se svi projekti financiraju iz EU natječaja, jer je na tome aktualni načelnik dobio izbore te je bio protiv bilo kakvog kreditnog zaduživanja – za kraj kazao nam je revoltirani Švegović.

Dolaskom Vrabelja na čelo općine kreće gradnja mega smetlišta

S obzirom da nam ni aktualni načelnik, ni njegov stranački kolega i zamjenik nisu odgovorili na postavljena pitanja i dalje ostaje pitanje što će se u budućnosti događati sa slučajem primanja mita. Hoće li se Jančevec zbog trenutne istrage i opravdanih sumnji povući sa svojih trenutnih funkcija?

Podsjetimo, kako je Jančevec i dalje zaposlenik općine, zamjenik predsjednika Općinske organizacije HSS-a i član Nadzornog odbora Piškornice. Trenutno tim slučajem bavi se policija, a vrlo vjerojatno ukoliko se ove ozbiljne indicije i dokazi pokažu točnim, uključit će se i DORH. Jedino poznato zasada je da projekt RCGO Piškornica ide, barem je tako u nedjeljnom intervjuu u jednom lokalnom tjedniku potvrdio novopečeni načelnik. Pametnome dosta.

Redakcijski tekst