PROCURILA AUDIO SNIMKA Zamjenik HSS-ovog kandidata za načelnika Općine Koprivnički Ivanec primio mito

28. svibnja 2021. Autor: prigorski.hrFoto & VideoPROCURILA AUDIO SNIMKA Zamjenik HSS-ovog kandidata za načelnika Općine Koprivnički Ivanec primio mito

Izvor: Klikaj.hr


Nakon što je portal Klikaj.hr objavio informaciju kako je jučer navečer u prostorijama Općine Koprivnički Ivanec sastanak imala komisija za poticaje obrtnicima i poduzetnicima, a na kojoj je aktualni načelnik Mario Švegović (Demokratski HSS) iskazao sumnju prema jednom službeniku koji vodi natječaj da je primio mito od jednog od kandidata (prijavitelja) za poticaje, došli smo u posjed autentične audio snimke razgovora između načelnika Marija Švegovića i poduzetnika koji se prijavio za općinske poticaje (podaci poznati redakciji, op.a.).

Snimka dokazuje kako je navedeni poduzetnik podmitio Alena Jančevca, zamjenika predsjednika Općinske organizacije HSS-a.

Podsjetimo, nakon iskazane sumnje, govori jedan od ljudi koji su prisustvovali sastanku, od službenika je zatražen službeni mobitel i ključevi službenih prostorija. Službenik je to odbio i došlo je do napetosti.

Nakon kratke rasprave, službenik je napustio prostorije bez da je predao službeni mobitel i ključeve službenih prostorija.

Zanimljivo je kako je danas paralelno o ovom slučaju konferenciju za medije održao i HSS Koprivničko-križevačke županije na čelu s Ivanom Palom, županijskim i gradskim vijećnikom HSS-a, Zoranom Vrabeljem, kandidatom za načelnika Općine Koprivnički Ivanec i spornim Alenom Jančevcem, zaposlenikom Općine Koprivnički Ivanec.

Svi su negirali cijeli slučaj i dva dana prije lokalnih izbora optužili načelnika za cijeli incident.

Na audio zapisu jasno se može čuti kako HSS-ovci danas nisu govorili istinu te su očito cijelu medijsku hajku organizirali kako bi prikrili mogući kriminal svog stranačkog kolege i pokušali utjecati na izbore u Koprivničkom Ivancu koji će se održati ovu nedjelju.

Za kraj ekskluzivno donosimo transkript razgovora između načelnika Marija Švegovića i poduzetnika koji je na audio snimci priznao da je dao mito zaposleniku općine i zamjeniku HSS-ovog kandidata za načelnika Općine, Alenu Jančevcu.

Švegović: Jesi imao kakvu informaciju od mojeg djelatnika?

Poduzetnik: Pa jesam.

Švegović: Od koga?

Poduzetnik: Jančevca.

Švegović: Kaj ti je rekel Jančevec?

Poduzetnik: 10 posto njemu.

Švegović: 10 posto od natječaja?

Poduzetnik: Da.

Švegović: Po tome 20.000 kn?

Poduzetnik: No.

Švegović: I Jančevec ti je rekel da moraš dati 10 posto njemu?

Poduzetnik: No, ako hoću biti siguran da bum dobil i da se ne provjerava 100 posto financiranje. Ja imam… Ako dojde do čega, on je to i to meni rekel, ajmo reći na papiru.

Švegović: Na papiru imaš?

Poduzetnik: Ako me s prve dojdu skontrolirati, evo ti tu, rekel si da ne budu. “Jel si to rekel?”, “Jesam”

Švegović: Alen Jančevec ti je rekel otvoreno  da nema kontrole za dvostruko financiranje i da mu moraš dati 10 posto od poticaja, 2000 kuna?

Poduzetnik: Da.

Švegović: Pa jel on točan? Ja se četiri godine borim protiv takvih gluposti, da bi moj suradnik… Ja sam to čul. Sumnjal sam u to. Dakle, to je inače iz grada došlo, jer sam ja kontroliral i bilo mi je čudno dok sam poslal mail da zašto nema kontrole dvostrukog financiranja.

To je inače normalna provjera. Meni su u Županiji rekli, njih sam pital, mogu ti otvoreno reći. Postoji obrazac, koji se svakom kandidatu koji se javno natječe odnosno vi dajete suglasnost da mi moremo provjeriti podatke o dvostrukom financiranju.

Poduzetnik: Ahm…

Švegović: Ja sam dobil informaciju. Ne bi ja sad tu tebi na pamet govoril. Imam službenu informaciju da si dobil poticaj. Ono kaj mi je bilo čudno, za sve takve stvari za koje se raspisuje natječaj, poticaj za mlade i bla, bla se mora tražiti izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja. Bilo mi je čudno dok sam poslal Alenu na mail da nek provjeri da li ste stvarno u registru, da niste u blokadi. kad ste se upisali, jel više o dvije godine ili do dvije godine i onda je on meni napisal da se to ne da provjeriti.

To ti moram mail pokazati. Dakle, napisal mi je službeno da se ne može provjeriti da li je netko bil dvostruko financiran. Tim više kaj si ti poslal i računa, jer obično se naknadno ide s ponudama, nitko se na natječaj ne javi, napravil si bu troška računa, a onda bude išel novce prositi. Obično se ponuda donese i ako prejdeš samo daš računa temeljem te ponude.

Poduzetnik: To je znači bilo ili ponuda ili unazad, znači, dve godine kaj si kupil.

Švegović: Prvi dan dok smo mi natječaj raspisali zval me … Rekel sam mu uzmeš si ponudu, jer imaš i za uređenje kancelarije, kompjutera i onda je normalno da si uzmeš prvo nekakvu ponudu…

U čemu je poanta? Ako si na tržištu kratko ti si još nepoznat, nemaš posla, nitko za tebe ne zna, nemaš recenzije i teško ti je 20.000 kn skeširati i platiti. Ti dobiješ ponudu temeljem koje se javiš na natječaj. Ako dobiš pare, lako doneseš računa, “Evo ja sam to kupil prije tjedan dana.” i doviđenja.

Poduzetnik: Je vidiš, to su situacije gde su ljudi…

Švegović: Ti si jedini.

Poduzetnik: Kaj?

Švegović: Ti si jedini koji je donesel računa.

Poduzetnik: Ja sam krenul da bum rasprl i zel potporu.

Švegović: Pa nema problema…

Poduzetnik: Ja sam imal spremno 60.000 kuna, ako ne dobim potporu da si kupim alata. To ti more moj bivši poslodavac potvrditi. ja sam delal kod njega tri godine i on je meni dal te peneze. Još prije tri lete je bilo da bum ja rasprl firmu. Ako prejdem dobro, ako ne imam sutra za alat. Bez alata nema zanata

Švegović: Nemreš delati. Jasno mi je to.

Poduzetnik: A ve iti kupovati brusilicu, pa bum kupil to, pa bum kupil to…

Švegović: Ma jasno je to meni, meni sve to stoji. Međutim, ti si već za taj dio sredstva dobil poticaja, jer si tog istog računa priložil dva put. To je po zakonu nedozvoljeno. Druga stvar, koja mi je, ne šok, nego pljuska, da je moj djelatnik na taj način išel to delati. To je jako nisko, ne samo prema meni, ja sam tu prolazan. Daj si ti zamisli kakav to bude odjek za općinu, kaj se bude pisalo, da općinari traže mito.

Poduzetnik: Ma znam… Znam ja to sve.

Švegović: Ovak te prosim. Ja ne bum sigurno dopustil da se to iz proračuna Općine isplati. To smo si jasni. Ti buš moral povleči tu svoju zamolbu, to je prva stvar, a drugo trebam izjavu od tebe za ovo kaj si mi rekel da je tražil 10 posto od poticaja, jer je to jako važna stvar. Meni ta izjava treba.

Poduzetnik: Znam ja to sve.

Švegović: Ili buš meni dal ili buš dal onima tam na Lenišća, meni je svejedno.

Poduzetnik: Ja se moram s njim čuti.

Švegović: Ne moraš se ti ništ s njim čuti.

Poduzetnik: Jer ja sam njemu novce dal.

Švegović: Ti si već njemu novce dal?! Pa jel si ti točan?!

Redakcijski tekst

Facebook Comments