Osnova funkcioniranja jednog grada jesu uređeni komunalni poslovi. Izgrađena komunalna infrastruktura, čiste ulice, osvjetljene ceste, uklanjanje pasa lutalica itd. Za to grad od nas putem poreza i raznih davanja uzima poprilične novce. Stoga bi bilo dobro vidjeti kako grad vodi brigu o tome.

Za početak skrb o napuštenim psima

Proteklih tjedana Koprivnica je bila na meti medija zbog načina udomljavanja pasa iz skloništa. Naime, nakon što su gradski vijećnici unisonim zborom HDZSDP-ovaca koncem 2018. odbili usvojiti prijedloge jedne građanske inicijative s kojima bi grad izgradio svoje sklonište, proveo kontrolu čipiranosti pasa te odmah uveo obaveznu sterilizaciju, osim za pse iz registriranog legla, pronašli su tijekom 2019. godine rješenje u vidu financiranog udomaljavanja s nagradom od 1.000 kuna po psu za udomitelje. Uz put ukinuli su obavezno steriliziranje koje je trebalo stupiti na snagu s 01. siječnja ove godine, jer tko bi proveo rezanje jajci psima u izbornoj godini, kako je to jednom prilikom izjavio jedan od gradskih vijećnika.

Psi na lancima za obrok su dobili „ukusni kruh i grah”

Tako je komunalni redar kojem je inače zadatak da pazi i da intervenira na nepravilnosti ponudio svojim susjedima da udome dva psa i dobiju 2.000 kuna naknadu. Tako i bi. Psi su pristigli, no vrlo brzo vezani su na lanac i za obrok su imali „ukusni“ kruh i grah ili što bi već bilo na meniju. Nakon toga sve je manje više poznato, jer o tome su čak i pisali nacionalni mediji. Volonteri zaštitnici pasa prijave rečenom redaru nepravilnosti, no on ustvrdi da je sve u redu. Tako i njegov nadređeni sve potvrdi. Onda je sve prijavljeno inspekciji koja prvo izjavi da će oduzeti pse i da treba raskinuti ugovor, no nedugo nakon inspekcija promjeni mišljenje te odluči vratiti pse nakon što se poboljšaju uvjeti.

Tako i bi. Iznenada niknu kućice za pse i inspekcija zakljući da su uvjeti dobri te su psi vraćeni na kruh, grah i lanac, jer eto baš svaki dan poštar dolazi, a možda navrati i gradonačelnik noseći 200 kuna uskrsnice pa ne bi bilo u redu da odu razdrapanih hlača.

I tako gradske „nevlasti“ skupa s nadležnim inspekcijama od javnosti su pokušali zataškati slučaj ne želeći konkretno odgovoriti na novinarska pitanja.

Sad će se možda ljubopitljivi čitatelj zapitati, a zašto je to tako? Zašto se u gradu ne uvede red i smanji broj napuštenih pasa a time i izdaci za zbrinjavanje koji dosežu preko 700.000 kuna godišnje naših novaca?

Financijski interesi, Grad Koprivnica, Ottova kuća, HDZ, SDP

Posrijedi su razni prije svega financijski interesi zbog kojih grad nije izgradio svoje sklonište nego je i dalje posao prepustio veterinarskoj stanici kojoj je sad na čelu, koje li slučajnosti vijećnik HDZ-a čija je supruga direktorica u SDP-ovoj gradskoj utvrdi Komunalcu, unatoč sudskom sporu u kojem je grad izgleda oštećena strana. Tako je Gradska uprava posao bez natječaja dodijelila Komunalcu koji je onda izravno ugovorio posao s veterinarskom stanicom, odnosno Ottovoj kućici. Stoga pretpostavimo da zbog interesa jednostavno ne žele uvesti reda, jer ako uvedu reda Ottova kućica, a samim time i veterinarska stanica ne bi samo od grada Koprivnice dobila preko 700.000 kuna godišnje. Kad pribrojimo sve ostale općine koje imaju ugovor s Ottovom kućicom dođemo do lijepog prihoda.

Gdje su nestale udruge za zaštitu životinja?

Kad smo ovo razjasnili ostaje pitanje, a gdje su onda udruge za zaštitu životinja, zašto one ne podignu glas?

Neki volonteri dižu glas i da njih nije bilo ne bi javnost saznala za opisani slučaj. S druge strane ima više udruga i pojedinaca koji šute. Zašto šute? Odgovor bi mogao biti jer i oni imaju određenih financijskih i drugih interesa te niti njima ne odgovara uvođenje reda, jer kako bi inače u roku od godinu dana došli na 300.000 kuna prihoda. Naravno dio je od lokalne samouprave te se ne smiju zamjerati onima koji ima daju dio novca. Oni su na taj način pronašli svoju svrhu djelovanja te umjesto da Grad uvede red sterilizacija pasa i mačaka te njihovo liječenje financira se od donacija građana i trgovačkih društava, dok lokalna samouprava tu sudjeluje tek s 11 posto.

Naravno nađe se tu pokoja kuna za plaće zaposlenika, uredski i drugi materijal te za putne troškove i dnevnice, ali najbitnije je da se od 300.000 kuna zarađenih kuna 170.000 kuna potroši na veterinarske troškove (pitanje opet kojih veterinara, op.a.), a 100.000 kuna na razne druge rashode.

Grad Koprivnica ne obavlja jednu od svojih osnovnih zadaća

I tako grad ne obavlja jednu od svojih osnovnih zadaća i uz pomoć onih koji su aktivizam zamijenili za prihode kontrolira situaciju. Nas sve to jako puno košta, jer kad se zbroje troškovi grada i troškovi udruge koju također mi financiramo dolazimo do iznosa od milijun kuna godišnje. Dobijamo li za taj iznos adekvatnu uslugu? Procijenite sami.

sb/prigorski.hr


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Prigorski.hr portala