U Istarskoj županiji od početka kolovoza primjetan je trend povećanja broja zaraženih koronavirusom, a tijekom ljetnih mjeseci bilježi se od jedne do četiri hospitalizirane osobe dnevno, doznaje se u srijedu u pulskoj Općoj bolnici.

Pema posljednjim informacijama iz najveće istarske zdravstvene ustanove u posljednjih petnaest dana u pulskoj bolnici od ukupno testiranih pacijenata njih oko 20 posto je pozitivnih, a prije dva dana četiri su hospitalizirana pacijenta – od čega dva na COVI odjelu, jedan u respiracijskom centru i jedan na kirurgiji.

“Simptom su uglavnom identični kao i prethodnih godina, ali u blažoj formi – loše opće stanje, bol u mišićima, glavobolja te febrilitet uz respiratorne smetnje”, izvijestila je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

Pacijent koji se nalazi u respiracijskom centru je u trećoj životnoj dobi s ozbiljnim komorbiditetom, dodala je.

Iz bolnice potvrđuju kako tijekom jesenskih i zimskih mjeseci očekuju veći broj zaraženih jer će biti više boravka u zatvorenom prostoru, školama i vrtićima.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije navode da je karakteristično da tijekom kolovoza poraste broj zaraženih zbog raznih događanja i manifestacija u kojima se istodobno okuplja veliki broj posjetitelja što pogoduje širenju virusa.

“Od početka ljeta na tjednoj razini u Istri bio je izrazito mali broj PCR potvrđenih pozitivnih osoba koji se kretao od jedne do šest osoba, dok primjerice u ovom trenutku na tjednoj razini imamo prosječno dvadesetak i više PCR potvrđenih pozitivnih osoba”, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.