U Narodnoj knjižnici Vrbovec Udruga Osebunjek predstavila je novu kajkavsko-čakavsku zbirku poezije Breberika & Eklektika Božice Brkan i Borisa Domagoja Biletića, u izdanju Kajkavskog spravišča.

Rekli bismo – arhaični i rijedak, izvorni kajkavsko zavičajni idiom u Božice Brkan uzdignut je na razinu pripovjedne komunikativnosti, književne umjetnine i vlastitog jezičnog standarda. Brkanova stvara slobodnim stihom, takoreći na način Prirode, čije grananje podliježe različitosti. Pojedini stih u svom rastu i imenovanju skraćuje se ili produžuje, hvata se vitice drugog stiha istim principom slikovnosti.

346109112_766360734928935_4753699511960690125_n

Na predstavljanju je pjesme čitala sama autorica, predstavljanje je vodila Katarina Zadrija. Drugi, čakavski dio zbirke autora Borisa Domagoja Biletića pod nazivom Eklektika, predstavila je Božica Brkan, koja nam je i pročitala jednu autorovu čakavsku pjesmu.

-Okupili smo lijepi broj ljudi koji su uživali u poeziji – istaknula je Katarina Zadrija i naglasila važnost prenošenja naših govora na djecu i čuvanju jezika kao baštine i dio identiteta.

U naš se jezik udomaćuju tuđice, dok naše dijalektalne riječi nestaju. Zahvaljujući autorima kao što su književnica Brkan i književnik Biletić postoji nada da se to ipak u skoroj budućnosti neće dogoditi.