OTKRIVAMO Koja je poveznica koprivničkog gradonačelnika i novinara Roberta Mihaljevića

28. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne OTKRIVAMO Koja je poveznica koprivničkog gradonačelnika i novinara Roberta Mihaljevića

foto: Facebook


Nakon našeg zadnjeg teksta o poveznici Uprave Piškornica i koprivničkog portala Danica „neovisni“ novinar Robert Mihaljević na svom portalu napisao je još jednu svoju virtuoznu konstrukciju, koje se ne bi postidjeli ni pravi dvorski tekstopisci, kojom navodno „raskrinkava“ povezanost između našeg portala i prošle Uprave Piškornice, ali i nekih poznatih političkih dionika.

Za to je priložio čak i neke dokaze, koji naravno samo dokazuju kako naš portal kao i svi ostali mediji u ovome kraju rade svoj posao. I rade ga dobro pa je zato naš portal s vremenom postao smetnja nekim političkim opcijama, no o tome ćemo u nekom drugom tekstu.

Nije prvi put da Mihaljević uvredama i lažnim konstrukcijama napada kolege novinare. Naime lokalni su izbori blizu i do tada treba opravdati postojanje svog portala, kao i postojanje sebe svojim političkim mentorima.

Koliko je zapravo ozbiljna tema o kojoj smo pisali ovih mjeseci koja se vrti oko odlagališta Piškornica govore zadnji Mihaljevićevi tekstovi u kojima se koristi poluprovjerenim informacijama i uvredama, kako bi iskonstruirao lažnu sliku stvarnosti i dokazao kako su poslovi našeg portala mutni, a svi naši članci o HSS-u, Piškornici i inim temama politički intonirani.

Robert Mihaljević provjereni SDP-ov novinar za specijalne operacije

Jedina mutna stvar je novinarska karijera Roberta Mihaljevića (kao i njegovi zadnji tekstovi o Podravki i koprivničkom Domu za starije i nemoćne, op.a.), za kojeg se u političkim kuloarima neprestano priča kako se radi o provjerenom SDP-ovom novinaru, koji je za potrebe PR-a koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću (nakon njegovog iznenadnog odlaska iz Podravskog lista, op.a.), pokrenuo portal Danica za koji neki smatraju da je Jakšićeva marketinška ispostava financirana od strane osoba bliskih SDP-u.

Ta priča nije samo priča, već ima uporište i u činjenicama, kao i u poslovnim odnosima s Gradom Koprivnicom, ali i nekim gradskim tvrtkama, gdje nam na naše službene upite koprivnička Gradska uprava još nije dostavila ključne odgovore. Odgovor smo zatražili i od Mihaljevića koji isto nije želio odgovoriti.

Naime, odlučili smo provjeriti koje je to ugovore i u kojem iznosu Grad Koprivnica prošle i ove godine sklopio s koprivničkim portalom Danica te ima li Danica poslovni odnos s gradskim tvrtkama. Zanimljivo bi bilo saznati i po čijoj preporuci Robert Mihaljević radi u Glasu Podravine, te Večernjaku.

Zgrada u kojoj se nalazi redakcija Glasa Podravine

Isto tako, vrlo je čudno da nakon pokretanja Danice Grad Koprivnica ima bilo kakav ugovor s navedenim portalom, s obzirom da se radi o mediju koji je tek pokrenut prije godinu dana pa mu je takva bila i čitanost. Objede Mihaljevića na račun naše čitanosti lako se mogu pobiti jednostavnim izvješćem ukupne čitanosti za ovu godinu na servisu Gemius, a u 2020. godini ona ukazuje na 4,6 milijuna posjetitelja, 13,2 milijuna otvorenih stranica i gotovo 15 tisuća objavljenih članaka dok Danice nema ni na listi, ali to nije smetalo koprivničkom gradonačelniku kada je financijski trebalo poduprijeti Mihaljevićev portal.

Isto tako veoma je zanimljivo za koje medije sve piše novinar Mihaljević, nakon što je naprasno otišao iz Podravskog lista, osim što je urednik i vlasnik svog portala vrlo brzo počeo je raditi i za Županijski tjednik Glas Podravine i Prigorja (koji je u suvlasništvu Grada kao i pod njihovom kontrolom, op.a.), za koji je prije u svojim napisima žučljivo tvrdio kako se radi o opskurnom tjedniku.

No, očito je to „neovisni“ Mihaljević zaboravio kada je trebalo raditi za Glas Podravine po nalogu gradonačelnika. Ne zaboravimo kako Mihaljević piše i za Večernji list i to za isti list koji ima poslovne odnose s Gradom ako gledamo koliko se aktivnosti grada prate u Večernjaku.

Naravno, nema ništa sporno u poslovnim odnosima Večernjaka/Poslovnog dnevnika s Gradom, no ima kada novinar koji poslovne odnose najviše gaji s nekim utjecajnim SDP-ovcima i koprivničkim gradonačelnikom radi u medijima gdje je Grad suvlasnik ili ima poslovni odnos.

A da ne spominjemo kako nerijetko tekstovi koji se objavljuju u Glasu ili Večernjem listu se pozivaju na izvor Danica, što je i izravna reklama Mihaljevićevom portalu. Ima li u tom slučaju sukoba interesa ili je to Mihaljević slučajno zaboravio kada je neke naše novinare prozivao za mutne poslove?

Anonimno pismo koje upozorava na tajnu poslovnu vezu Roberta Mihaljevića, gradonačelnika Jakšića i Uprave Komunalca

Kako god bilo, očito će se prava istina u nekim napisima morati utvrđivati i sudskim putem. Naime, najskandalozniji moment je kada je našem novinaru nakon članka o poveznici Uprave Piškornice i portala Danica (koji možete pročitati OVDJE), stiglo anonimno pismo poštom.

U pismu se našeg novinara upozorava na možebitnu tajnu poslovnu vezu između koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića, novinara Roberta Mihaljevića, direktora Piškornice Mladena Ružmana i Uprave Komunalca, ali i skrivenim aktivnostima koje se pokreću protiv našeg medija.

Jesu li optužbe u tom pismu istinite nije nam poznato, ali je indikativno što na sva ta pitanja Grad Koprivnica još nije poslao odgovore.

Međutim, kako se lokalni izbori bliže, ne vjerujemo da su ovo posljednje objede i difamacije od portala Danica.

Kao i do sada nećemo odustati od istinskog novinarstva i borit ćemo se protiv toga provjerenim i objektivnim informacijama, kako bi jednom zasvagda otkrili koji se to politički akteri skrivaju iz ovog samoprozvanog neovisnog novinara.

Neće nas zaustaviti pritisci, prijetnje, tiskovne konferencije i ostali najavljeni napadi.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments