ISTRAŽUJEMO Koja je poveznica koprivničkog portala Danica i Uprave Piškornice 

20. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne ISTRAŽUJEMO Koja je poveznica koprivničkog portala Danica i Uprave Piškornice 


S obzirom da smo jedan od rijetkih portala koji je pisao o nelogičnostima u poslovanju Uprave tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., ali i objavljivali tekstove o mogućim nezakonitim radnjama koje se događaju na odlagalištu Piškornica, a na koje je upozorila i Općina Koprivnički Ivanec na čelu s načelnikom Marijom Švegovićem kada je javno objavila geodetski 3D snimak koji je pokazao znatno odstupanje prijavljenih količina, na naš medij događaju se sve veći politički pritisci kako se više ne bi pisalo o ovoj temi.

No, krenimo redom.

Najveći problem nastao je kada smo ove godine problematizirali pitanje zbijenosti otpada na četvrtoj plohi. Naime nova Uprava PSO-a tvrdi kako istu ne zna ili ne želi javno objaviti iako se u Okolišnoj dozvoli Ministarstva zaštite okoliša i energetike jasno navodi kolika je zbijenost bila do sada i što struka nalaže po tom pitanju.

Izvor: drava.info

Podsjetimo, početkom 2018. godine zbijenost je čak potvrdio i aktualni direktor Piškornice Mladen Ružman, koji je u međuvremenu formalno-pravno svu odgovornost elegantno prebacio na sadašnjeg direktora PSO-a Marijana Blažoka.

Isti je za vrijeme naših prvih tekstova o toj temi govorio kako je zbijenost 0,7 t/m 3 , dok je kasnije promijenio priču i kazao da ne zna kolika je zbijenost, odnosno kako to nije ni bitno u samoj priči odlaganja otpada.

Naravno, radi se o čistom nonsensu. Prema mišljenju struke svako odlagalište mora znati zbijenost, jer jedino tako se mogu utvrditi stvarne količine otpada, što očito novoj Upravi nije u interesu.

Kako drugačije objasniti sve te peripetije koje su se događale u trenutku kada je Općina Koprivnički Ivanec, koja je ujedno i suvlasnik Piškornice d.o.o., zatražila suglasnost za 3D snimanje odlagališta, što je tada aktualna uprava odbila, prebacivši odgovornost na Nadzorni odbor tvrtke.

Tko je zapravo Mladen Ružman te zašto novinar i bivši lider eko stožera Zelena Podravina Robert Mihaljević više ne piše o opasnostima odlagališta te mogućeg štetnog utjecaja na okoliš

Kako bi se uopće priča temeljito objasnila bitno je dobro razjasniti političku pozadinu i povijest ovog slučaja te podsjetiti javnost tko je zapravo sadašnji direktor Piškornice koji je zamijenio Mladena Jozinovića.

Ružman kao i u svim političkim imenovanjima, nije slučajno završio na ovoj poziciji. U njegovom ustoličenju najviše je sudjelovao upravo novinar Robert Mihaljević, bivši veliki protivnik upravo ove iste Piškornice, koji je zajedno s čelnicima koprivničkog SDP-a sudjelovao u pokušaju rušenja aktualnog župana Darka Korena.

Vrlo slična priča događala se i za vrijeme korone kada su od koprivničkog Doma za starije i nemoćne pokušali napraviti nacionalnu priču, odnosno medijski slučaj.

U tom naumu su djelomično uspjeli, kao što su uspjeli i srušiti bivšu Upravu Piškornice na čelu s koprivničko-križevačkim županom te postaviti svoje ljude, koji su i dalje pod utjecajem određenih interesnih skupina, o čemu smo već isto tako pisali.

Cilj te političke PR ofenzive bila je od Piškornice napraviti nacionalnu priču i uvjeriti javnost kako će se pored Podravke, dječje hrane, Čokolina, napraviti tzv. spalionica otpada, iako se zapravo radilo o energani kakvu sada priželjkuje i aktualni direktor Piškornice, kao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, barem su tako prošle godine govorili u lokalnim medijima.

U tu svrhu, kao i mnogo puta do sada, “neovisni” novinar Robert Mihaljević, koji je u to vrijeme bio na čelu najutjecajnijeg podravsko-prigorskog tjednika, zajedno sa svojim političkim partnerima i agencijom Promocija plus (o kojoj se neslužbeno priča kako stoji iza te cijele medijske akcije, op.a.), priču je pogurao do nacionalnih medija i stvorio aferu svih afera.

Robert Mihaljević

Financirana operacija iz više izvora bila je definitivno kruna Mihaljevićovog novinarskog rada, a sve dalje je više-manje poznato.

Poslovna veza vlasnika Promocije plus Agana Begića i Mladena Ružmana

Nakon pada Jozinovića misija je bila ispunjena, Mihaljević osniva svoj privatni portal Danica i na čelo Piškornice dolazi bivši HNS-ovac i vojni obavještajac Mladen Ružman.

Čovjek koji je svoj ozbiljan politički put započeo u HNS-u, a povijest ga veže i s bivšim koprivničkim gradonačelnikom Mladenom Godekom.

U to vrijeme zamjenik gradonačelnika bio je SDP-ovac i bivši šef Podravke Zvonimir Mršić, a funkciju predstojnika Ureda gradonačelnika obnašao je upravo Mladen Ružman.

Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Koincidencija ili ne, no zanimljivo je kako se i u to vrijeme u političkim kuloarima pričalo kako iza Mršića stoji baš ova ista Promocija plus vlasnika Agana Begića, koja je neslužbeno stajala i iza rušenja bivše Piškorničine Uprave.

Agan Begić / foto: Marko Prpić/PIXSELL

Isto tako bitno je istaknuti kako nije samo Mršić bio povezan s Promocijom plus.

Prema našim pouzdanim izvorima, s Aganom Begićem bio je povezan i sam Ružman, i to preko tvrtke Meritum gdje se kao osnivač 1996. godine navodi Sanja Ružman, a Mladen Ružman kao član društva od 2005. do 2015. godine, dok je Agan Begić bio član društva od 2011. do 2013. godine.

Navedeni podaci su javno dostupni na web stranici mozaikveza.hr koja sustavno prati poslovne veze određenih fizičkih osoba u svijetu biznisa.

Za kraj tko je zapravo Mladen Ružman, osoba koja se sada nalazi iza utjecajnog podravskog smetlarskog lobija i koja je naslijedila “zlatnu koku” oko koje se isprepliću mnogi politički interesi.

U arhivskim tekstovima Nacionala Ružmana se spominje kao bivšeg pomoćnika ministra obrane za obavještajno-sigurnosne poslove, odnosno čelnik SIS-a koji je za vrijeme Domovinskog rata možebitno bio umiješan u kriminal.

Nacional navodi kako ga je 1994. godine po tom pitanju istraživala i Služba za zaštitu ustavnog poretka, poznatija kao SZUP.

Isto tako Ružmana Nacional dovodi i u korelaciju s falsficiranjem dokumenata kako bi spasio Đurđu Adlešić i Trogrlića, s obzirom da je u to vrijeme direktor Piškornice bio član HSLS-a.

U ranim Nacionalovim tekstovima navodi se još puno detalja o sumnjivim i nezakonitim radnjama tadašnjeg pomoćnika ministra obrane Mladena Ružmana, što je na kraju i utjecalo na životni put ovog političkog kadra kojeg su lokalna politika, kao i određeni medijski lobiji, predstavili kao pouzdanog i sposobnog menadžera.

Danas, tri godine kasnije koprivnički portal Danica piše samo afirmativne tekstove o odlagalištu Piškornica i budućem Regionalnom centru za gospodarenje otpadom čija se realizacija i početak gradnje tek očekuje.

Iako se u tehnologiji odlagališta skoro ništa nije promijenilo, a utjecaj na okoliš je identičan kao i prije, sve sumnje oko ovog projekta iznenada su nestale, a novinarske istrage koje su onda bile u fokusu ovog koprivničkog novinara odjednom više nisu interesantne.

Sada su u fokusu Podravka i Koprivničko-križevačka županija, jer ipak Danica je portal za publiku koja traži nešto više od “guzica i crvenih kartona”.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments