Dok traju jalove rasprave broj zaraženih ne pada ispod tisuću. U nedjelju ih je bilo 1321, a preminula je 21 osoba. Sve bi bilo lakše da je dinamika cijepljenja brža i da su se ostvarile prognoze o milijun cijepljenih do travnja.

Ali nisu. Cjepivo u Hrvatsku stiže na kapaljku, a u susjednoj Srbiji – gužve. Cijepile su se tisuće stranaca, a među njima i naši sugrađani. Za cijepljenje u Srbiji, Marija se s prijateljicama prijavila prošli mjesec. Došle su na red bez obzira što nemaju sbijansko državljanstvo.

“Prijavile smo se za Pfizer cjepivo, jer smo imale mogućnost izbora. Međutim zvali su nas da se cijepimo AstraZenecom na što smo mi naravno pristale i jučer smo otišle u Beograd na cijepljenje”, kaže Marija Jukić Zubak iz Zagreba.

Bio im je potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju i povratak u Hrvatsku. Kaže bilo je puno mladog, radno sposobnog stanovništva. Potvrdu su dobili na ćirilici s QR kodom.

”Punkt je bio fantastično dobro organiziran, sve je išlo vrlo brzo. Bili su ljudi iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, mi smo bili iz Hrvatske. Platili nismo ništa, dakle za sve te ljude cijepljenje je bilo besplatno”, govori Marija Jukić Zubak

Po drugu dozu će za 12 tjedana. U Srbiji i danas gužve, cijepile su se već tisuće stranaca.

“Odakle dolazite? Dolazimo iz Brčkog.”

“Od Makedonije, od Makedonije.”

“Iz Prijedora. Da li znate gdje je Prijedor?”

“Živim u Zagrebu. Kompanija za koju radim, sjedište je u Beogradu pa su preko  Privredne komore Srbije organizirali vakcinaciju. Važno mi je da ovo što prije prođe.”