Priča HSS-a, nekoć cijenjene i jake stranke, s drugim krugom lokalnih izbora dobila je svoj kraj. Naime, aktualni čelnik stranke Krešo Beljak izgubio je sve što se izgubiti može. U Zagrebačkoj županiji izgubio je posljednje dvije općine gdje je HSS imao vlast, a u svojoj utvrdi Samoboru njegov kandidat doživio je poraz od Fokusove kandidatkinje Petre Škrobot, što samo potvrđuje naše prethodne napise kako je Beljak u prethodnih par godina politikom laži, manipulacija, trgovinom ispod stola te smjenom utjecajnih i sposobnih HSS-ovaca stranku doveo na najniže grane.

U tom kontekstu interesantna je i Koprivničko-križevačka županija gdje iza smjene dva podravska načelnika stoji utjecajni HSS-ovac Ivan Pal, županijski i gradski vijećnik, za kojeg se smatra da je svojim postupcima i tajnim dogovorima s koprivničkim SDP-om i Mrežom uništio koprivnički HSS, a neposredno i županijsku organizaciju.

Naši sugovornici tvrde kako se i ove godine dogodio sličan scenarij i to pod patronatom Kreše Beljaka koji nikada Švegoviću i Hudiću nije oprostio izlazak iz HSS-a pa je preko svog odanog stranačkog vojnika Pala odradio kontra kampanju u Koprivničkom Ivancu i Koprivničkim Bregima.

U Koprivničkom Ivancu gdje je već duže vrijeme Švegović trn u oku vodstvu Piškornice zbog svoje beskompromisne politike koja nije dopuštala manipulacije u odlaganju smeća stvorila se tajna koalicija nakon prvog kruga izbora koja je okupila Mrežu, koju je predvodila Mihaela Juranić, ujedno i zaposlenica Piškornice, Nezavisne na čelu s Mihaelom Sremecom i HSS sa Zoranom Vrabeljem kao kandidatom. Švegoviću je na kraju presudio HDZ koji se isto pridružio političkoj trojki, a sve s ciljem kako bi se svrgnuo trenutni općinski načelnik koji nažalost nije bio po volji Upravi Piškornice, kao ni notornom Kreši Beljaku.

škoda pal

Izvor: Facebook HSS Koprivničko-križevačke županije

Kao dokaz toj tezi govori i posljednja konferencija za medije koju je dva dana prije izbora organizirao HSS Koprivničko-križevačke županije radi „nepamćenog incidenta i policijskog postupanja u prostorijama Općine“ gdje su Ivan Pal, Zoran Vrabelj i zaposlenik općine i Vrabeljev zamjenik Alen Jančevec izmislili priču o zaključavanju djelatnika općine i ucjenjivanju poduzetnika, kako bi u zadnji trenutak diskreditirali Švegovića i animirali svoje glasačko tijelo na izlazak na izbore.

Ta priča kasnije je dobila i svoj epilog. Naš portal ekskluzivno je objavio audio snimku koja potvrđuje da je poduzetnik dao mito Jančevcu, a kako neslužbeno doznajemo policija u svom posjedu ima i potpisanu izjavu poduzetnika gdje se navode točni detalji oko davanja mita zamjeniku općinske organizacije HSS-a, ali se i navodi kako nije bilo nikakve prisile niti ucjene od strane načelnika Švegovića.

Slična stvar dogodila se i u Koprivničkim Bregima gdje je Hudića za 44 glasova razlike pobijedio nezavisni Mato Kuzminski. Naši izvori tvrde da je i u ovom slučaju u svemu prste imao Ivan Pal i to zajedno s Kristinom Škodom Vajdić koja je kao i Pal politička bliska koprivničkom SDP-u. U drugom krugu na inicijativu Beljaka, Pala i Škode Vajdić ujedinili su se HSS, SDP, Mreža i dio HDZ-ovaca te Kuzminskom osigurali nešto više glasova od Hudića. Ni Hudić ni Švegović matematički nisu mogli dobiti izbore u svojim općinama s obzirom da su protiv sebe imali glasačku mašineriju četiri stranke tako da ovaj ishod nikoga ne čudi, a to govori i podjednaka razlika između pobjednika i gubitnika u obje općine.

Pal nije želio komentirati kompromitirajuće audio snimke, niti je želio odgovoriti na konkretna novinarska pitanja

pal

Za kraj smo kontaktirali i Ivana Pala te ga tražili komentar o cijeloj ovoj situaciji te ga upitali planira li se zbog toga što je branio svoje stranačke kolege, od kojeg za jednog postoji sumnja da je primio mito, povući iz političkog života. Pal nam u maniri Kreše Beljaka nije konkretno odgovorio na naš upit, već je napisao kako se eksplicitno prejudicira krivnja političkih aktera te kako ne želi komentirati ovaj slučaj za vrijeme izborne šutnje.

Nakon toga smo mu ponudili da nam odgovor dostavi do ponedjeljka, no i nakon toga Pal je spustio komunikaciju na osobnu razinu te je počeo vršiti pritisak na našeg novinara i za sve okrivio uredništvo našeg portala.

Na pitanja kako komentira audio snimke koje je naš portal objavio Pal na kraju nije želio odgovoriti.

Redakcijski komentar