Prema dopisu koji je u posjedu naše redakcije, direktor Piškornice i budućeg regionalnog centra za odlaganje otpada Mladen Ružman, početkom prošlog tjedan uputio je pismo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, tražeći tumačenje Zakona o gospodarenju otpada i Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske u razdoblju od 2017. – 2022. godine.

Naime, u navedenom pismu koji je Uprava Piškornice na čelu s Ružmanom očito htjela sakriti od očiju javnosti, problematizira se obuhvat budućeg centra za gospodarenje otpadom te se spominje kako bi na buduće najveće odlagalište sjeverozapadne Hrvatske moglo stizati smeće iz čak šest županija, umjesto predviđenih četiri. U tom se kontekstu spominju Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska županija, a o čemu smo već pisali ovdje.

Direktor Ružman u svom dopisu upozorava ministra kako bi zbog takve situacije, gdje se s jedne strane u projektu navodi kako će budući RCGO obuhvaćati četiri županije, dok s druge strane Ministarstvo tvrdi drugačije, Piškornica mogla izgubiti europska sredstva.

Piškornica postala predmet istrage OLAF-a

Isto tako u pismo se navodi kako je budući centar postao predmet istrage Ureda Europskog javnog tužitelja, točnije Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), a kao razlog tome navodi se problematika oko nedefiniranog područja obuhvata RCGO Piškornica.

– Molimo vas da ukoliko imate službene informacije o istom da nas o tome obavijestite. Situaciju proizašlu iz neusklađenosti propisa koriste građanske udruge, aktivisti pa i sam bivši načelnik općine Koprivnički Ivanec koji se služe socijalnim mrežama kroz koje šire dezinformacije vezane uz područje obuhvata RCGO Piškornice (pridodaju dodatno Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju) te na taj način izravno štete poslovnoj reputaciji same tvrtke i projektu – u svom pismu ističe Ružman te za kraj poziva Ministarstvo da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

Bitno je istaknuti kako navodno istraga još nije službeno potvrđena, iako je samo po sebi indikativno da direktor jedne javne tvrtke na to upozorava nadležno ministarstvo.

slika za u tekst - iznad drugog međunaslova

Sjednica Županijske skupštine održana na isti dan kad je pismo poslano ministru Čoriću

Cijela ova situacija puno je interesantnija ako znamo kako je na ova ili slična pitanja direktor Ružman izbjegao odgovoriti na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine koja je na kraju prekinuta zbog prepirke nezavisnog Željka Lacovića i aktualnog župana Darka Korena. Prekidu je prethodila rasprava oko Piškornice uključujući i niz neugodnih pitanja oporbenih zastupnika na koja direktor Ružman nije želio odgovoriti, već je po svom starom dobrom običaju za sve krivio bivšu upravu, ali i samu državu. Istu onu državu od koje sada u svom pismu traži pomoć.

Redakcijski tekst