DOZNAJEMO Na Piškornicu bi moglo stizati smeće iz još dvije županije

26. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne DOZNAJEMO Na Piškornicu bi moglo stizati smeće iz još dvije županije


Nakon što smo iz pouzdanih izvora doznali kako je početkom 2018. godine donesena odluka kako će na budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom stizati smeće iz još dvije županije, obratili smo se nadležnom Ministarstvu te ih tražili potvrdu ove informacije.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kazali su kako je planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine i Odlukom o implementaciji navedenog Plana gospodarenja otpadom određen sustav gospodarenja otpadom koji uključuje izgradnju centara za gospodarenje otpadom.

– Centar za gospodarenje otpadom Piškornica planiran je za obradu miješanog komunalnog otpada s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Plan i Odluka do sada nisu mijenjani. U slučaju bilo kakvih izmjena i dopuna navedenih dokumenata, one moraju biti javno objavljene u okviru obaveze savjetovanja sa zainteresiranom javnošću – potvrdilo je Ministarstvo.

Nakon ove informacije kontaktirali smo koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika Skupštine društva Piškornice.

– Nemam za sad tih spoznaja, niti je o tome bilo govora. A u svim dosadašnjim prezentacijama projekta taj koncept nije predstavljan. Znam jedino da je svojevremeno to netko spominjao u Bruxellesu, ali više u kontekstu da te dvije županije nemaju rješenja pa ih teoretski moraju nekom „prikrpati” – istaknuo je Koren te se osvrnuo na mogućnost da u Podravinu u budućnosti stiže otpad iz šest županija, umjesto dosadašnjih četiri.

– Poslovanje budućeg Centra ima i neke svoje ekonomske zakonitosti, a ja ne mogu sada tvrditi što u tom kontekstu sada znači ova ideja. Uglavnom, mislim da to ne može proći bez da o tome suglasnost daju osnivači tvrtke, ali i lokalna zajednica- poručio je.

Za kraj kratak komentar dao je i načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović koji se od početka svog mandata bori protiv ovakvog modela gospodarenja otpadom u svojoj općini.

– Ovo je sada neosporivi dokaz da je Uprava Piškornice na čelu s direktorom Mladenom Ružmanom zatajila da će se u Podravinu slijevati otpad iz šest županija. Do sada se na svim skupštinama društva govorilo o sufinanciranju četiri županije i općine, isto tako i za dizanje kredita – kazao je Švegović i naglasio kako Uprava treba javnosti objasniti zašto se planira dovoziti smeće iz još dvije županije, a one trenutno ne sufinanciraju izgradnju budućeg centra.

Facebook Comments