Hrvatski veslač Damir Martin izborio je plasman u polufinale discipline samac na utrci Svjetskog kupa koji se održava u talijanskom Vareseu.

Nakon što je u jutrošnjim kvalifikacijama osvojio prvo mjesto u svojoj skupini, Martin je bio uspješan i u četvrtfinalu.

U posljednjoj od četiri četvrtfinalne skupine zauzeo je treće mjesto s rezultatom 7:03.28 što je bilo dovoljno za plasman među 12 polufinalista. Polufinale je na rasporedu u subotu.

U jutrošnjim kvalifikacijama nastupila su i braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara, te braća Anton i Patrik Lončarić u dvojcu na pariće. Obje posade nisu uspjele izboriti direktan plasman u finale, pa će novu priliku tražiti u subotu u repesažu.

Martin i Valent Sinković osvojili su drugo mjesto u svojoj skupini sa 3.73 sekunde zaostatka za aktualnim svjetskim prvacima Švicarcima Romanom Roeoeslijem i Andrinom Gulichem. Treće mjesto osvojila je talijanska posada Davide Comini i Giovanni Codato sa 5.51 sekunde zaostatka za vodećima.

“Pobijedili su nas aktualni svjetski prvaci. Dobro je za početak sezone, definitivno nam nedostaje još brzine i tempa. Znamo na čemu trebamo raditi, sutra je repesaž i odmah ćemo pokušati popraviti neke stvari,” rekao je Valent Sinković.

“Došli smo vidjeti gdje smo, već sada znamo otprilike. Isto tako znamo gdje nam je mjesto za napredak i idemo dalje raditi,” dodao je Martin Sinković.

Bez direktnog plasmana u finale ostala su i braća Anton i Patrik Lončarić osvojivši četvrto mjesto u svojoj skupini dvojca na pariće. Slavili su Talijani Luca Rambaldi i Matteo Sartori s vremenom 6:19.08, dok su Lončarići imali skoro 20 sekundi zaostatka. Novu priliku imat će u subotu u repesažu.

Svjetski kup u Vareseu, koji okuplja više od 450 sportaša iz 34 zemlje, predstavlja prvi veliki test ove olimpijske sezone, s obzirom na to da je do Olimpijskih igara u Parizu 2024. preostalo manje od 110 dana.