Talib Zanni, nigerijski košarkaš visok 206 cm, koji igra na pozicijama krilnog centra i centra, novo je pojačanje košarkaškog kluba Cibona, priopćio je klub u petak.

Nakon sezone provedene u bugarskom Spartaku 33-godišnji nigerijski košarkaš Talib Zanna pojačava momčad „Pod Tornjem“.

Zanna je svoje prve košarkaške korake napravio u Sjedinjenim Američkim Državama, pohađajući srednju školu Bishop McNamara u Forestvilleu, Maryland. Od 2010. do 2014. godine bio je ključni igrač sveučilišne momčadi Pittsburgh Panthers, gdje je u svojoj završnoj sezoni prosječno postizao 13 poena uz 8.6 skokova po utakmici.

Iako nije bio izabran na NBA draftu 2014. godine, Zanna je ubrzo privukao pažnju NBA momčadi te je zaigrao u NBA Ljetnoj ligi za Oklahoma City Thunder. Njegov talent i posvećenost nisu ostali neprimijećeni te je postao član njihova razvojnog tima, Oklahoma City Blue. Tijekom svoje prve sezone u G League-u, Zanna je izborio mjesto u All-Rookie drugom timu, što je dodatno potvrdilo njegov potencijal, posebno u defenzivnim zadacima i skoku.

Njegova međunarodna karijera obilježena je igranjem za prestižne klubove diljem svijeta. Istaknuo se u Francuskoj s Nanterre 92, zatim u Izraelu s Ironi Nes Ziona i Hapoel Tel Avivom, te u Španjolskoj s Fuenlabradom. Zanna je 2017. godine s Nanterreom osvojio FIBA Europe Cup, kao i Francuski kup te je iste godine upisao i 27 poena u jednoj od najvažnijih utakmica za Ironi Nes Ziona. Njegov doprinos košarci prepoznat je i 2015. godine kada je bio član NBA D-League All-Star tima i izabran u G League All-Rookie drugi tim.

Trener Cibone Christopher Thomas ističe kako Zanna u momčad donosi bogato međunarodno iskustvo i prijeko potrebnu snagu na pozicijama krilnog centra i centra. „Njegovim dolaskom osnažujemo unutarnju liniju te kompletirani ulazimo u novu sezonu s fokusom na ostvarenje već najavljenih ciljeva, poput ulaska u Top 8 ABA lige“.