poljoprivreda

Vlada Hrvatskom saboru uputila Konačni prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu

Danas je u Banskim dvorima održana 74. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljene su dvadeset i dvije točke dnevnog reda.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je Konačni prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kazavši da on kvalitetno regulira raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Naglasio je da je riječ o jednom od najvažnijih resursa kojim se u zadnjih 20-ak i više godina nije dobro raspolagalo.

„Puno je bilo praznog hoda, djelomično u jednom segmentu i manipulacija i to je sve ono što se pokušava razriješiti ovim zakonom i omogućiti da poljoprivrednici koji žive u ruralnim područjima, osobito mlađa populacija, ostanu živjeti u tim područjima“, kazao je ministar.

Izvijestio da se zakonom vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave, pojasnivši da će lokalne jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo, koje je zadnjih pet godina bilo isključeno iz postupka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Ministar Tolušić naveo je da se ponovo uvodi pravilo domicilnosti, što znači da se zemlja raspodjeljuje poljoprivrednicima s lokalnog područja, čime se potiče njihov ostanak na tim područjima.

„Ovo je prvi zakon od osnutka Hrvatske koji u fokus i kao svoj prvi cilj stavlja jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), znači zakon koji primarno daje prednost pri raspodjeli poljoprivrednog zemljišta OPG-ovima te mikro i malim poduzećima“, istaknuo je.

Pojasnio je da se zakup raspisuje na 25 godina, što se može produžiti na još toliko bez natječaja, ako je korisnik bio dobar gospodar tim zemljištem. „Na taj način rješava se raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave poljoprivredom“, dodao je ministar.

Sam prioritet pri dodjeli, rekao je ministar, imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

„Nadam se da ovim zakonom rješavamo problem zapuštenog privatnog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta. To se zemljište može dati u zakup do 10 godina, novac od zakupa se stavlja na poseban račun, ako se vlasnik javi“, kazao je ministar, ocijenivši važnim stavljanje zemljišta u funkciju. Uzeo je za primjer područje Dalmacije i priobalja, rekavši da je uzrok dobrog dijela ovogodišnjih požara bio vezan i za zapušteno poljoprivredno zemljište.

Ministar Tolušić izvijestio je s obzirom da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem prelazi u nadležnost općina i gradova, nema više potrebe za funkcioniranjem Agencije za poljoprivredno zemljište te se ona ukida.

prigorski.hr

fah

 

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Foto: Podravka

FOTO Rukometašice Podravke spremale pakete za Crveni križ

Uz treninge i pripreme za nadolazeće utakmice, rukometašice Podravka Vegete odvojile su vrijeme i rado …

vrijeme

Djelomice sunčano

Na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano. Uz prolazno povećanu naoblaku u drugom dijelu dana …