Izjava dana
Foto: G. Obran
Foto: G. Obran

[VIDEO] Gradonačelnik Đurđevca: Iduće godine trebali bi imati tri nova i moderna turistička objekta za cijelogodišnju turističku ponudu

– Kroz mjesec dana ići će javna nabava koja će završiti do kraja godine te bi svi radovi bili gotovi do kraja iduće godine pa bismo mogli imati otvorenje triju novih turističkih lokacija vezano uz Đurđevačke pijeske – rekao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca na početnoj konferenciji u sklopu projekta Održivo upravljanje prirodnom baštinom – Đurđevački pijesci koju je održao zajedno sa Martinom Mahovićem i Silvijom Lukačin iz Grada Đurđevca, Željkom Kolar, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije te Mariom Fučekom iz Turističke zajednice.

HRVOJE JANČI

– Sve tri lokacije radit će se paralelno, u isto vrijeme pa da sve bude spremno za uporabu iduće godine. Ovaj projekt uklapa se odlično u ideju i priču Grada Đurđevca. Želimo biti turistički grad, za što nam je nužan prirodni dio kontinentalnog turizma, a što ćemo dobiti kroz šumu Borik, Đurđevačke pijeske te prostor između Drave i Bilogore – objasnio je te dodao kako se na to nadovezuje kulturni turizam (Muzej i Stari grad, op.a.) te sportski turizam, budući ŠRC (Športsko-rekreativni centar).

Grad Đurđevac je za ovaj projekt uspješno osigurao sredstava sufinanciranja od strane Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,3 milijuna kuna, a osigurano je sufinanciranje u visini od 16,2 milijuna kuna čime vlastiti udio Grada u financiranju iznosi oko 1,1 milijuna kuna.

Projektom se predviđa kompletna obnova, uređenje i opremanje stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja glavne turističke info točke ovog dijela Podravine sa budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune.

– Cilj je da posjetitelj nakon što dobije sve informacije poželi otići i na samu lokaciju Đurđevačkih pijesaka – kazao je gradonačelnik te napomenuo kako su nekada kućanstva imala po dvije kravice kao dodatni izvor prihoda pa se nada da će kroz neko vrijeme, danas imati turistički smještaj ili ponudu kao dodatni prihod.

Drugi segment projekta odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik. Riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koju će pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima.

ŽELJKA KOLAR

– Treći segment će obuhvatiti sam Rezervat Đurđevački pijesci gdje će se dodatno urediti i označiti poučne, pješačke staze, a predviđeno je i postavljanje Hotela za kukce, te automatskog sustava za iznajmljivanje električnih bicikala – objasnila je Željka Kolar iz Javne ustanove.

Vrijedi spomenuti da je kroz ovaj projekt sufinancirano sedam plaća, virtualne šetnje, 3D animacije te su osigurana i značajna sredstva za turističku promociju.

MARTIN MAHOVIĆ

– Meni kao geologu je izuzetna čast da su naši Pijesci doživjeli ovakav projekat kojim će oni doći na nivo koji i zaslužuju – kazao je Martin Mahović, voditelj Projekta.

go/prigorski.hr

 

Provjerite i ovo

vrijeme1

Pretežno oblačno

Pretežno oblačno uz povremenu oborinu, osobito u zapadnim krajevima. Na kopnu će većinom padati snijeg. …

tolusic

Tolušić o fotomontaži: Bandi koja se zaigrala poručujem da su se namjerili na krivog

Ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića napali su fotomontažama. Zbog fotografija koje su ga …