samobor

Samoborci će za godinu dana dobiti novi hram kulture

Počeli radovi na obnovi zgrade Hrvatskog doma i samoborskog kina

U utorak, 21. studenoga, u prostorijama zgrade Hrvatskog doma u Samoboru okupili su se gradski čelnici, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i projektanti, koji su medijima i djelatnicima u kulturi predstavili projekt obnove zgrade Hrvatskog doma i preuređenja samoborskog kina vrijednog oko 4,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a koje će potrajati do jeseni sljedeće godine.
Desetljećima već Samoborci i posjetitelji brojnih kulturnih događanja čekaju da u koncertima, predstavama, izložbama, priredbama i drugim manifestacijama mogu uživati u za to primjerenom prostoru, tako da to svima njima znači i puno više od ne baš malih novaca koje će Samobor izdvojiti za ovaj kapitalni projekt što se tiče investicija u društvenu infrastrukturu.
Sama zgrada stara je 77 godina, zaštićena je od strane konzervatora kao dio povijesne urbane cjeline grada pa je i pristup njezinoj cjelovitoj obnovi bio itekako zahtjevan za sve sudionike u procesu izdavanja dozvola potrebnih za ovako opsežan projekt.
I prije toga uloženo je puno truda da se zadrži kino koje je unazad par godina opremljeno modernom tehnologijom te je tako uspjelo opstati u vremenima kada su i veći gradovi od Samobora ostajali bez svojih kino dvorana.

Ovom prigodom gradonačelnik Krešo Beljak podsjetio je na značaj Hrvatskog doma za kulturnu i općenito društvenu povijest Samobora te s prisutnima podijelio i svoje impresije iz mladosti, uvjeren kako će zgrada kina nakon obnove biti na ponos svim Samoborcima, kao i Gradu Samoboru.
„Ova zgrada ima bogatu povijest, stoga je velika želja Samoboraca da ovo postane reprezentativan prostor, kakav zaslužuje grad tako bogate kulture. I sam sam emotivno vezan za dvoranu koja me podsjeća na prve nastupe, prve filmove i izlaske, stoga sam ponosan i sretan što smo uspjeli ispuniti obećanje dano Samoborcima i osigurati sredstva kojima ćemo je modernizirati, ali i zadržati. Naime, od početka našeg političkog djelovanja borili smo se s raznim idejama koje bi u potpunosti promijenile ovaj prostor, a time i vizuru grada, što nam nikada nije bila prihvatljiva opcija.“, istaknuo je Krešo Beljak.

Radove na unutrašnjem uređenju zgrade odradit će Brodometalurgija iz Splita i Vinitor iz Zagreba, a, kako je pojasnila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, slijede velike promjene u sustavima grijanja i ventilacije, ruši se postojeći balkon i gradi amfiteatar s 250 sjedećih mjesta unutar kina, sve uz popratne garderobe i ostale potrebne prostorije te novi bočni ulaz.
Ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda s velikim je zadovoljstvom istaknula kako je i u dosadašnjem prostoru Pučko otvoreno učilište uspjelo organizirati više od 500 različitih kulturnih događanja, uz ostale, a kojima je samo u prošloj godini nazočilo oko 38 tisuća posjetitelja, ne računajući skupove i događanja za koja iznajmljuju dvoranu.
Po svemu sudeći, Samoborci će za manje od godinu dana dobiti svoj novi hram kulture u centru grada.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

[FOTO] Počela podjela božićnica koprivničkim umirovljenicima // M. Funjak: Nije puno, ali će pomoći

Marija Funjak (69) iz Koprivnice jedna je od brojnih umirovljenika koji su jutros u Gradsku …

Patrik Maček/Pixsell

HDZ položio vijenac na grob Franje Tuđmana

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice, predvođeno predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće …