Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Policija poziva na oprez u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama

Sukladno vremenskim prognozama, tijekom dana počeo je padati snijeg, koji će tijekom narednih dana nastaviti pada, povremeno istovremeno s kišom. Tijekom noći s utorka na srijedu postoji mogućnost ledene kiše. Radi navedenih vremenskih uvjeta, tijekom dana, a i slijedećih nekoliko dana, očekuje nas nastup  zimskih uvjeta na cestama.

Kako bi se tijekom zimskih uvjeta na cestama spriječilo događanje prometnih nesreća, ponovno podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Podsjećamo, da se pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, dok se pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja zimske opreme te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima. Vozače molimo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da istu mogu na siguran način izvesti.

Na pješake i vozače bicikala apeliramo da obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće odjeće ili reflektirajuće materije, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala. Ne savjetujemo sudjelovanje biciklima u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta. Na sve sudionike apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama. Na mlade vozače apeliramo da budu iznimno oprezni, a posebno da dodatno smanje brzine kretanja svojih vozila.

Svim vozačima naglašavamo važnost poštivanja prednosti prolaska kroz raskrižja neovisno da li se prednost prolaska regulira semaforima ili prometnim znakovima odnosno pravilima. Ističemo da je prilikom približavanja raskrižju treba smanjiti brzinu kretanja i pravovremeno se prestrojiti na odgovarajuću prometnu traku. Naglašavamo i važnost čišćenja snijega i leda s vozila, posebice krova, svih stakala na vozilu i svih svjetala i pokazivača smjera na vozilu, kako bi vozači vidjeli i bili viđeni.

Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju policijski službenici, te da koriste sigurnosne pojaseve odnosno da ne koriste mobitele, stoji u priopćenju koprivničko-križevačke policije.

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

mit o jasenovcu

Grad Samobor osudio prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanja knjige Romana Leljaka “Mit o Jasenovcu”

U redakciju portala primili smo priopćenje Grada Samobora, a vezano na večerašnje prikazivanje dokumentarnog filma i …

satovi

U nedjelju pomičemo kazaljke za jedan sat unatrag

U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za …