Izjava dana
foto: opera.hr
foto: opera.hr

Pajo (Pavao) Grba (Vojakovac, 9. srpnja 1898. – Zagreb, 22. lipnja 1972.)

Pajo (u Matičnim knjigama zaveden kao Pavao) Grba, rođen 9. srpnja 1898. u Vojakovcu pokraj Križevaca, završio je Pravni fakultet u Zagrebu. Pjevanje učio u Zagrebu u J. Ouřednika i u Beču u L. Kaisera i A. de Sanctisa. God. 1919–28. bio član zbora zagrebačke Opere i nastupao u manjim ulogama. Solističku karijeru započeo 1928. u ljubljanskoj Operi ulogom Vladislava (B. Smetana, Dalibor) te ostvario dvadesetak uloga uglavnom lirskog baritona.

U sezoni 1931/32. angažiran je u Liberecu (Češka); 1932/33. nastupao u Osijeku i Splitu, a od 1933. bio je solist Opere HNK u Zagrebu u kojoj je 21. XII. 1950. proslavio 25. obljetnicu umjetničkog djelovanja ulogom Mitke u Konjovićevoj Koštani. Stječući ugled najprije ulogama lirskog baritona, nastupao u operetnom repertoaru, gdje su mu zapažene kreacije Agamemnona (J. Offenbach, Lijepa Jelena), Jana (O. Nedbal, Poljačka krv) i Manuela (F. Lehár, Giuditta).

Prešavši na repertoar dramskog baritona, isticao se jasnom deklamacijom, zaobljenim pjevačkim frazama te glazbeno i glumački razrađenim kreacijama. Ostvario je pedesetak opernih i operetnih uloga od kojih su najuspjelije Zrinjski (I. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski), Onjegin i Tomski (P. I. Čajkovski, Evgenij Onjegin i Pikova dama), Knez Igor (A. Borodin, Knez Igor), Burundaj (N. Rimski-Korsakov, Priča o nevidljivom gradu Kitežu), Bohuš (A. Dvořak, Jakobinac), Přemysl (B. Smetana, Libuša), Germont i Don Carlos di Vargas (G. Verdi, Traviata i Moć sudbine), Scarpia (G. Puccini, Tosca), Simon (E. Wolf-Ferrari, Četiri grubijana), Sender (L. Rocca, Dibuk), Klingsor i Amfortas, Donner i Telramund (R. Wagner, Parsifal, Rajnino zlato i Lohengrin) i Mefisto (C. Gounod, Faust). Sudjelovao je i u praizvedbama, napose hrvatskih opera, pa je tumačio Jugovića u Grabancijašu (B. Širola) 1936, naslovnu ulogu u Rkaću (A. Dobronić) 1938, Kizlar-agu u Sunčanici (B. Papandopulo) 1942. i Gavru u Kameniku (J. Gotovac) 1946.

izvor: Hrvatski biografski leksikon

prigorski.hr

Provjerite i ovo

atletika

ATLETIKA U SUBOTU JUNIORSKO DVORANSKO PRVENSTVO HRVATSKE Križevčani trče po nove kolajne

U zagrebačkoj atletskoj dvorani u subotu se održava juniorsko prvenstvo Hrvatske na kojem će nastupiti …

martina piskoric

IN MEMORIAM Martina Piškorić 10. studenoga 1990. – 24. siječnja 2017.

Tužna godišnjica smrti mlade profesorice Martine Piškorić Danas se navršava druga godišnjica smrti mlade profesorice …