Izjava dana
osmasi zabna na na izletu5

Osmaši OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno na izletu u Kninu i NP Krka

Učenici osmih razreda OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno u pratnji svojih učiteljica i učitelja posjetili su 9. lipnja Knin i Nacionalni park “Krka“. Nada Rogožar, učiteljica geografije, organizatorica ovog i brojnih izleta, na cijelom je putovanju iznijela puno korisnih podataka vezanih za povijest i zemljopis, posebno o Kninu, njegovoj okolici te Nacionalnom parku “Krka”. Kad se prolazilo ispod Udbine, učiteljica povijesti Nataša Oreč govorila je o Krbavskoj bitci, gdje je izginuo cvijet hrvatskoga plemstva u borbi s Turcima 1493. godine.

osmasi zabna na na izletu1

Stigavši u Knin, svi su se, bez većeg napora, popeli na Kninsku tvrđavu s koje se vidi Knin kao na dlanu. Na Kninskoj tvrđavi pridružila im se djelatnica Kninskog muzeja Zoja Radić koja je upoznala učenike i učitelje o prošlosti i važnosti Kninske tvrđave i Grada Knina. Tvrđava je podignuta sredinom 10. st., a konačni izgled dobila je u početkom 18. st. Grad Knin je važan već od dolaska Hrvata. Narodni vladari odabrali su ga za privremenu prijestolnicu da bi za kralja Dmitra Zvonimira (vladao 1075.-1089.) postao stalna prijestolnica.

osmasi zabna na na izletu2

Slijedilo je razgledavanje Muzeja Oluja ҆95. Muzealka Zoja je upozorila na najvažnija događanja u stvaranju samostalne Hrvatske s posebnim naglaskom na Domovinski rat i Oluju. Na panoima je izloženo dosta dokumenata, izrezaka iz novina i predmeta koji svjedoče o tim događanjima. Na vrhu tvrđave, u blizini ogromne hrvatske zastave i spomenika prvoga hrvatskog predsjednika, fotografirali su za sjećanje. Pozdrav s voditeljicom i putovanje za Skradin. Nakon objeda u Skradinu spustili su se gotovo do samih slapova Krke.

osmasi zabna na na izletu11

Ugodno je bilo šetati uz šum slapova, pjev ptica i udisati čisti zrak punim plućima. Sve raste i buja. Puno posjetitelja domaćih i stranih. Neki se rashlađuju u bistroj vodi. Gdje je voda mirnija, vide se jata riba. Svi žele ostati još koji trenutak u ovom rajskom predjelu naše Domovine. Kratko zadržavanje kod konzervirane turbine koja podsjeća na prvu našu hidrocentralu, iz koje je Šibenik, kao prvi grad na svijetu, dobio izmjeničnu struju. Hidrocentrala je puštena u pogon 28. kolovoza 1895. samo dva dana nakon prve na slapovima Niagare za što je najzaslužniji genijalni Nikola Tesla.
osmasi zabna na na izletu4 osmasi zabna na na izletu5 osmasi zabna na na izletu6 osmasi zabna na na izletu7 osmasi zabna na na izletu8 osmasi zabna na na izletu9 osmasi zabna na na izletu10

Jerko Barišić/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

[VIDEO] Upoznali se i zaljubili u teretani, a sad, u braku, otvorili svoju u Bjelovaru

Otvorenjem Sportsko rekreativnog centra “My Way” u vlasništvu Vere i Renata Sokolovića Bjelovarčani su dobili …

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

[VIDEO] U Bjelovaru počelo zimsko orezivanje stabala

Djelatnici Cvjetnog ateljea Marina koji brinu o uređenju gradskih zelenih površina u Bjelovaru, prionuli su …