Tomislav Miletić/Pixsell
Tomislav Miletić/Pixsell

Održana donatorska večera za izgradnju vjersko-kulturnog središta Plehan

U Zagrebu je u ponedjeljak održana donatorska večera za izgradnju vjersko-kulturnog središta Plehan.

“Za Hrvatsku, Bosna i Hercegovina te hrvatski narod u BiH trajan su kontinuitet državne politike koji je iznad promjena Vlada i izbora. Tako treba biti i tako će ostati”, naglasio je predsjednik Vlade, dodavši kako se sve što Vlada deklaratorno, konsenzualno prihvati, operativno nastoji izvršiti: od jačanja trgovinske suradnje do potpore brojnim projektima iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja, prometa, infrastrukture.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je na nedavno otvoren konzulat u Vitezu i skoro otvorenje konzulata u Livnu, na dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Sarajevu i Mostaru, ured Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu i Mostaru te činjenicu da je Croatia Airlines uvela direktan let na relaciji Zagreb–Mostar.

“To je više od deklaratornog. To je svakodnevno, snažno, kontinuirano. Tu vrstu potpore davat ćemo i na međunarodnoj razini, zalagati se za interese BiH, osobito za jednakopravnost Hrvata u BiH”, istaknuo je.

Napomenuo je da se jednako čini za sve teme, pa i kad je u pitanju pravedno izborno zakonodavstvo, posebno vodeći računa o tome da u listopadu slijede izbori u Bosni i Hercegovini.

“Od srca želim poslati poruku podrške i prijateljstva koje će uvijek biti tu, za Hrvate u BiH, cijelu u Bosnu i Hercegovinu i za sjajan projekt samostana u Plehanu. Sve što potvrđuje opstojnost Hrvata na teritoriju entiteta Republike Srpske za nas mora biti jednako važno kao i za sve druge prostore u Bosni i Hercegovini gdje žive Hrvati”, zaključno je rekao Plenković, obećavši da će Vlada ostati na tragu te politike do kraja svoga mandata.

Posvećenost suradnji s Bosnom i Hercegovinom i kontinuirana podrška brojnim projektima razvojnoga, kulturnoga i vjerskog karaktera snažno se ostvaruje kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tako je u 2017. godini osigurana financijska potpora programima i projektima u vrijednosti od 23,5 milijuna kuna, dok su u 2018. godini ta sredstva povećana na 24 milijuna kuna.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Davor Puklavec/Pixsell

Svečano otkriven novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

ZAGREB – Svečano je otkriven novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a nalazi …

Patrik Maček/PIXSELL

Branitelji odali počast prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Hrvatski branitelji obilježili su 19. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoj. U …