zvonimir mrsic

Mršić: Dođe li do konsolidacije pekarstva u regiji, Podravka će se širiti preko Žita

Dođe li do konsolidacije pekarske industrije u regiji, u tom bi procesu preko Podravke moglo sudjelovati i slovensko Žito, konditorsko-pekarska tvrtka koju je Podravka preuzela prije godinu i pol dana, potvrdio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” predsjednik uprave Podravke Zvonimi Mršić.

– Prodaja se je u Žitu u prvih devet mjeseci ove godine povećala za 10 posto, a raste i dobit. U Žito smo dodatno investirali 2,5 milijuna eura, imat ćemo ulaganja i u druge pogone, kazao je Mršić te dodao da bi Podravka idućih godina mogla povećavati svoj tržišni udio u regiji, ne samo organskim rastom nego i novim preuzimanjima.

“Ako dođe do konsolidacije pekarske industrije u regiji, te ako uprava i vlasnici Podravke odluče da ćemo u tome sudjelovati, onda će Podravka rasti i pomoću preuzimanja, odnosno akvizicija pekarskih poduzeća koja na tržištu imaju relevantan tržišni udio.
– O imenima ne mogu špekulirati, ali nas svakako ne zanimaju tvrtke s malim udjelom na tržištu. U Žitu smo našli ekipu koja se dobro razumije u svoj posao te može sudjelovati u eventualnoj budućoj konsolidaciji pekarske djelatnosti u budućnosti, kazao je Mršić u razgovoru za slovenski list.

Prema njegovim se riječima u sektoru prehrane i proizvodnje hrane ubuduće mogu očekivati velike promjene ne samo u jačanju segmenta bioproizvoda, odnosno organske hrane, nego i na području tehnologije i distribucije.
– Žito već ima jak segment bio proizvoda, a Podravka surađuje s nekoliko start-up tvrtki koji se s našim stručnjacima iz odjela za istraživanje i razvoj bave temama o tome što nas čeka u budućnosti, s obzirom da će neke postojeće poslovne modele trebati promijeniti, kazao je direktor Podravke.

Među promjenama koje prehrambenu industriju i proizvodnju i pripremu hrane čekaju u budućnosti su, po njegovim riječima, dostava hrane potrošačima kući, odnosno na mjesta gdje će je konzumirati, a uvodit će se i modeli vezani na kuhinjske aparate koji sami kuhaju, na 3-dimenzionalne printere i na nanotehnologiju.
– Podravka ne želi čekati, već sudjelujemo u oblikovanju brojnih modela za budućnost. U takvim start-up poduzećima moji se bave novim modelima već imamo svoj vlasnički udio jer želimo biti aktivni sukreatori u stvaranju modela za budućnost, kazao je Mršić.

Hina/fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

zajednica sportova zupanije

Održana Skupština Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 26. travnja održana je sjednica Skupštine Zajednice sportova Koprivničko-križevačke …

prostorni plan

Gradu Đurđevcu odobreno 60.000,00 kuna za financiranje dokumentacije za IV. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja

Grad Đurđevac je na raspisani Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., podmjeru 7.1.1. …