Foto: G. Obran
Foto: G. Obran

[FOTO] Klub liječenih alkoholičara održao prodaju božićnih ukrasa i upozorio: Sve je više iznimno mladih alkoholičara

  • Nekada su mladi počeli konzumirati alkohol nakon 18. godine i potom bi se kroz desetak godina mogla razviti ovisnost, a danas već s 13 godina počinju piti i oni ovisnost razviju za šest godina – upozorila je Nadica Puškaš iz Zavoda za javno zdravstvo

Članovi koprivničkog Kluba liječenih alkoholičara Centar danas su u središtu Koprivnice održali prigodnu prodaju božićnih ukrasa kako bi skupili novac za humanitarne potrebe.

Prodaju su organizirali u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (ZJZZ). Klub broji 54 člana apstinenata, ali s njima u aktivnostima Kluba sudjeluju i članovi njihovih obitelji pa je zapravo riječ o više od stotinjak osoba.

kla kc (8)

– Ovo je već tradicionalno da tako organiziramo prodaju, a onda i s ljudima popričamo o našim aktivnostima, jer je važno da Klub bude među ljudima, da se vidi da postojimo i da pomažemo – kazao je Alen Dedi, predsjednik Kluba Centar. Inače, svi radovi koje su predstavili ručne su izrade samih članova i to na nekoliko radionica održanih unazad nekoliko tjedana u Centru.

kla kc (9) alen dedi

A da je borba s ovisnošću od alkohola itekako ozbiljna stvar, podsjetila je Nadica Puškaš, socijalna radnica iz ZJZZ-a. Kako je kazala, Centar za prevenciju ovisnosti u kojem ona radi u Zavodu, prvotno je bio osmišljen kako bi se borilo s ovisnošću o drogama, no alkoholizam se nametnu kao problem ‘broj 1’.

– Kod nas je mjesto gdje osobe mogu započeti liječenje od ovisnosti. Počeli smo prije 17 godina raditi zbog droga, no u međuvremenu smo se okrenuli prema alkoholizmu – kazala je te napomenula kako statističke brojke često ne dočaravaju koliko je alkoholičara u našem društvu.

kla kc (1) nadica puškaš

– Gledamo li prema broju osoba koje nam se jave i odluče se liječiti, mogli bismo reći da kod nas gotovo da nema alkoholizma jer na razini godine imamo oko 60 ljudi koji se uključe u tretman, a toliko je otprilike i u bolnici – objasnila.

Problem je što se prekomjerna konzumacija alkohola u našem društvu još uvijek ne doživljava kao problem, nego način života. Upravo stoga, cilj ovakvih događanja je senzibiliziranje zajednice da liječenje nije bauk i da je najnormalnije da osoba zatraži pomoć.

kla kc (3)

– Klub liječenih alkoholičara je iznimno važan jer osobe koje prođu liječenje moraju nastaviti raditi na sebi, boriti se i dalje s povratkom ovisnosti te se naučiti ponovno funkcionirati u društvu – napomenula i dodala kako je često teško u društvu dokazati nakon što se alkoholičar izliječi da je postao funkcionalni član zajednice.

Najčešće se javljaju osobe iznad 40 godina. No, kako je Nadica Puškaš objasnila, to će se možda uskoro promjeniti.

– Nekada su mladi počeli konzumirati alkohol nakon 18. godine i potom bi se kroz desetak godina mogla razviti ovisnost, a onda je još toliko otprilike potrebno da se konačno shvati da postoji problem i dođemo do brojke 40. Međutim, danas mladi već s 13 godina počinju piti i oni ovisnost razviju za šest godina – upozorila je.

kla kc (4) kla kc (5) kla kc (6) kla kc (7)

go/prigorski.hr

Provjerite i ovo

lege26

[FOTO] Lege, rođendani i fešte u Calypsu

Uz koncert osječkog tamburaškog pop sastava “Lege”, tulumarilo se duboko u subotnju noć u križevačkom …

vrabec20

VRIJEDILO JE ČEKATI Otvorena prva samostalna izložba slika Zdenke Vrabec

U Galeriji Križevačkog likovnog kruga otvorena je u subotu prva samostalna izložba križevačke slikarice Zdenke …