Croatian airshow u Varazdinu

Eurofighter na Čakovec Airshowu 2017.

Na Čakovec Airshow 2017. koji će biti održan 4. lipnja na aerodromu Pribislavec pokraj Čakovca, prvi puta dolazi Eurofighter Typhoon, višenamjenski borbeni zrakoplov, a posjetitelji će ponovno moći vidjeti i njima već poznate zrakoplove: JAS-39 Gripen i MIG 21.

Kako je za Hinu objasnio direktor Airshowa Zoran Braniša, Eurofighter dolazi iz Austrijskih zračnih snaga.

“Dolazak glavnog austrijskog borbenog zrakoplova omogućilo je Veleposlanstvo Austrije u Hrvatskoj, ali i tvrtka Diamond aircraft koja na varaždinskom aerodromu ima svoju tvrtku kćer u Hrvatskoj”, izjavio je Braniša.

Naglasio je i da će na nebu iznad Čakovca letjeti i pet Diamondovih zrakoplova.

Osim tri borbena zrakoplova, austrijskog Eurofightera, mađarskog Gripena i hrvatskog MIG-21, pažnju posjetitelja pljenit će i nastup naše akro- skupine “Krila Oluje” te prelet kanadera iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Mi na kontinentu rijetko možemo vidjeti kanadere, a posebnost dolaska bit će u tome da će gledatelji na aerodromu, putem live feeda i velikog video-zida, uživo iz pilotske kabine, moći vidjeti uzimanje vode na jezeru HE Dubrava”, naglasio je direktor Airshowa.

Dinamiku manifesticiji dat će i nastupi mađarskih akrobatskih pilota Zoltana Vereša i Petera Besenyeia kao i Flying Bullsi.

Uz nastupe helikoptera, manjih zrakoplova i jedrilica organizatori, članovi Aerokluba Međimurje, posebnu pažnju daju i modelarstvu.

“Predstavit će se brojni modelari, od kojih ističemo mlazne modele poput F-16, F-35, F4U Corsair, MIG-21 i druge. Želimo privući što veći broj djece i mladih te njima prikazati brojne čari zrakoplovstva”, poručio je Zoran Braniša.

Čakovec Airshow 2017. održava se povodom obilježavanja 70 godina djelovanja Aerokluba Međimurje i 70 godina od utemeljenja Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Posljednji aeromiting u Čakovcu bio je održan 2008., ali se nakon toga zbog financijskih razloga nije održavao. Trošak održavanja Airshowa Čakovec 2017. procjenjuje se na 300.000 kuna. Čakovec je jedan od važnijih zrakoplovnih centara Hrvatske, a u njemu je u srpnju 1991. osnovana Prva eskadrila lakih borbenih zrakoplova višestruke namjene, što se smatra počecima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

virovitica

DOPUSTITI GRADOVIMA DA ZABRANE PETARDE Veterinari iz Virovitice i Prijatelji životinja pokrenuli peticiju i traže izmjenu zakona

Održana tiskovna konferencija u Virovitici: gradonačelnik Kirin dao podršku zabrani Ponukani iz godine u godinu …

vincekovo8

Vincekovo u Kalniku

Kalnička poljoprivredna zadruga bila je domaćin ceremonije Vinecekova u Kalniku, a “Biskup” je bio načelnik …