Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

Danas je svetkovina Majke Božje Bistričke

Na svetkovinu Majke Božje Bistričke, u petak 13. srpnja, u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U homiliji nadbiskup Barišić osvrnuo se na izazove i poteškoće koje su pred obiteljima danas, od kojih je posebno istaknuo demografska pitanja, beznađe mladih, rodnu ideologiju i pobačaj.

„Ponosni smo ove dane na uspjeh naše nogometne reprezentacije. Drago nam je to bilo vidjeti i čuti, to nas podiže, ujedinjuje. Igrali smo izvrsno. Što je finale? Finale znači svršetak, kraj. Zar nismo mi i kao pojedinci, i kao obitelji, i kao društvo u jednom finalu? Upravo s ovim poteškoćama i izazovima. Važno je što će biti u nedjelju u Moskvi, ali daleko je važnije za nas što će biti na terenu doma, s ovim utakmicama koje su nam vrlo važne, s utakmicom demografskog pitanja, utakmicom pobačaja, finalom s istospolnim brakovima, finalom, igrom s rodnom ideologijom. Tu je pitanje još važnije ‘utakmice'”, rekao je nadbiskup.

Nadbiskup je govorio i o nadolazećem Trećem susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu. Istaknuo je da danas o obitelji svi govore, možda i previše, a prema njegovim riječima, možda bi trebalo manje govoriti, a početi i djelovati.

„Danas smo ovdje okupljeni kao članovi velike obitelji Crkve i društva, ali i kao članovi svojih malih obitelji. Želimo Majku Mariju zamoliti da pretvori naše kuće u domove, naše crkve i župe u župnu zajednicu, naše društvo u humano i pravedno. Željeli bismo ju zamoliti da se oblici smrti u našim srcima i odnosima pretvore u radost i život, da se naše boli i žalosti pretvore u izraz radosti. I zato ovdje želimo osobno i zajedno zamoliti Majku Mariju: prati nas na našem zajedničkom putu prema Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji da bi to bio snažan događaj u ovom finalu i u svim finalima, i da možemo s tvojom pomoći i Isusovom prisutnošću pobijediti”, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Riječ dobrodošlice brojnim hodočasnicima te predvoditelju slavlja na početku je uputio rektor svetišta preč. Domagoj Matošević.

prigorski.hr/ika.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Jurica Galoić/Pixsell

FOTO Tisuće vjernika na proslavi blagdana Velike Gospe u Mariji Bistrici i Molvama

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, središnje misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom …

Davor Puklavec/PIXSELL

Križevčanin Ivan Pokupec bacio jaja na vrata Ministarstva zdravstva i zatražio ostavku ministra Kujundžića

Privedeni su predsjednici stranke Slobodna Hrvatska koji su u utorak jajima gađali vrata Ministarstva zdravstva, …