josip mrzljak

Biskup Mrzljak predvodio križni put u romskoj zajednici u Strmcu Podravskom

Pod molitvenim geslom „Po svojem si svetom križu otkupio svijet” na četvrtu korizmenu nedjelju, 11. ožujka, u znak solidarnosti s braćom Romima, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu Podravskom. Križni put, uz brojne mještane a posebice one najmlađe, okupio je i svećenike Varaždinske biskupije. Tako su se na tom velikom događaju za najveću romsku zajednicu u Varaždinskoj županiji uz mons.

Mrzljaka okupili predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Mario Kopjar, koji je ujedno darovao križ za procesiju, domaći župnik Ivan Sakač, fra Vjekoslav Kocijan iz Franjevačkog samostana u Varaždinu, povjerenik za pastoral Roma u Varaždinskoj biskupiji Damir Slamek, biskupov tajnik Nikola Tomašević i đakon Marko Domiter, kao i s. Karolina Miljak, tajnica Odbora HBK za pastoral Roma, te vjeroučitelji i učitelji s područja Varaždinske i Međimurske županije koji svakodnevno rade s djecom romske nacionalnosti.

„Isus Krist nosio je taj križ na kojem je umro, ali nakon toga je uskrsnuo, a u ovom korizmenom vremenu pripremamo se za proslavu blagdana Isusova uskrsnuća, Njegova života. Ali prije toga morao je podnijeti tešku smrt na križu. Taj križni put događa se i danas. Svi idemo kroz svoj život noseći svatko svoj križ. Možemo Isusu olakšati taj križ onda kada smo dobri, ako ne griješimo i poštujemo druge, ako smo zajedno. To želimo pokazati i ovom pobožnošću, jer Isusov križni put je i naš križni put. Kroz život nas prate teškoće, bolesti i nevolje te naposljetku završavamo smrću. No, znamo da smrt nije ono zadnje, to nije završetak. Vjerujemo da čovjek poslije smrti ulazi u život, a križni put nas uči kako treba proći kroz ovaj naš život”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Organizator križnog puta bilo je Povjerenstvo za past0oral Roma Varaždinske biskupije, a posebno vrijedi istaknuti trud i zalaganje tajnice Povjerenstva te vjeroučiteljice u Osnovnoj školi Petrijanec Kristine Čačić. Za romsko naselje, koje je administrativno podijeljeno među dvije općine, Cestice i Petrijanca, a spada pod župu svetih Petra i Pavla u Petrijancu dolazak duhovnog pastira Varaždinske biskupije mnogo je značio. Križ su tijekom procesije nosili uime romske zajednice Željko Oršoš, učenik osmog razreda i kandidat za primanje sakramenta svete potvrde, te Josip Levanić, član župne zajednice iz Strmca Podravskog.

prigorski.hr/ika.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Damir Špehar/Pixsell

Održano uvodno predavanje za novu generaciju bjelovarskih studenata

BJELOVAR – Veleučilište svake godine za studente prve godine organizira uvodno predavanje čiji je cilj …

braniteljske

Klub 61. lad PZO Koprivnica okupio brojne branitelje na manifestaciji „Nekad i sad“

Klub 61. lako artiljerijskog diviziona Protuzračne obrane Koprivnica prošlog je vikenda održao manifestaciju „Nekad i …