Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ludbrega, održanoj u subotu 19. ožujka u povodu Dana grada, varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku uručeno je javno gradsko priznanje kojim je proglašen počasnim građaninom grada Ludbrega.
Gradsko vijeće 1999. godine proglasilo je nadnevak 19. ožujka za Dan Grada Ludbrega, budući da je papinskom bulom Lava X. od 19. ožujka 1513. godine Ludbreg proglašen prošteništem Predragocjene Krvi Kristove koje ga je od tada učinilo posebno glasovitim.
Biskupu Mrzljaku priznanje je uručeno za njegov izuzetan doprinos afirmaciji ludbreškog svetišta, kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu. Bio je na čelu organizacije proslave 600. obljetnice čuda Presvete Krvi Kristove koja se sastojala od niza važnih događanja, zaslužan je za izgradnju Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Ludbregu, te se rado odaziva predvođenju crkvenih slavlja u svetištu kojeg na različite načine promiče u javnosti.

Počasnim građaninom proglašen je zbog predanog višegodišnjeg javnog djelovanja, koje je bilo usmjereno i na promicanje ugleda, značaja i položaja Ludbrega u zemlji i svijetu.
Na svečanoj sjednici okupljenima su se obratili gradonačelnik Dubravko Bilić, predsjednica Gradskog vijeća Renata Potočnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora prof. Robert Podolnjak i izaslanica varaždinskog župana Božica Makar, dok je u ime nagrađenih na dodjeli javnih priznanja zahvalio biskup Mrzljak. Tom je prigodom biskup napomenuo kako u današnje vrijeme stalno slušamo o raznim neizvjesnostima, no na ovoj svečanosti čuli smo i pregršt dobrih stvari.

U ovome kraju otvaraju se radna mjesta, omogućuje se ljudima da rade, nagradili ste i župni Caritas koji obavlja humanitarnu djelatnost, a raduju nas i ovi mladi koji su svjesni koliko je važno pomagati drugima, jer od malena su naučeni biti tu za druge. To je doista nešto što čovjeku daje snage i poticaj da se ne bojimo budućnosti i onoga što će biti sutra. U ime svih zahvaljujem na nagradi i iskazanoj zahvalnosti, ali i uvjerenju da smo učinili nešto dobro, poručio je varaždinski biskup.
Među ostalim dobitnicima priznanja je i Caritas župe Ludbreg koji je nagrađen plaketom Grada Ludbrega za 25-godišnji uspješni rad i humanitarno djelovanje u pomaganju potrebitima u Ludbregu i široj zajednici. U djelovanje župnog Caritasa od 1991. godine uključeno je 30-tak djelatnika koji volonterski rade na prikupljanju raznih oblika pomoći i podjeli prikupljenih dobara potrebitima. Svečanoj sjednici nazočili su i čuvar svetišta i ludbreški župnik mons. Josip Đurkan te župni vikar Silvio Košćak.

prigorski.hr/ika.hr