Centar Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, specijaliziran za otkrivanje i progon nacističkih ratnih zločinaca, pozvao je premijera Zorana Milanovića da ukine mirovine ustašama koje im je hrvatska država dodijelila od osamostaljenja.

Direktor Centra, ujedno direktor odjela za istočnu Europu Efraim Zuroff piše da je zakon o tom pitanju bio proveden u jesen 1993., i da je takva politika nagradila pokret koji je počinio brojne zločine protiv civila.

“Imajući u vidu užasne ratne zločine što su ih ustaše počinile u doba Nezavisne Države Hrvatske vjerujemo da je takva politika duboko pogrešna, protivna načelima Republike Hrvatske i užasna uvreda žrtvama ustaša, njihovim obiteljima i svim Hrvatima s osjećajem morala i integriteta”, stoji u pismu.

Zuroff poziva premijera da “poduzme mjere kojima će što prije promijeniti tu politiku i poštedjeti Hrvatsku sramote od nagrađivanja osoba koje su među najgorima i najokrutnijima počiniteljima zločina iz Drugog svjetskog rata, sa specijalnim nagradama za njihovu okrutnost i moralno sljepilo”.

(Hina)

fah