Tradicijska priredba »Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti« u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, održana je u subotu na Papuškinom stanu nedaleko od Županje.

U programu su sudjelovali članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine s gostima iz Gornjih Hrgova (BiH) i žetvene priedbe bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojovodina) okupljeni u »mobu«, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.
Po riječima direktora Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe »Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti«, Mirka Bačića, cilj je održavanja manifestacije da se u što većem broju privuku turisti u ovaj dio Slavonije te sačuvaju stari narodni običaji.
“Želimo i na ovaj način pokušati oživiti gospodarske potencijale Županje i županjskog kraja, a turizam je svakako jedan od najznačajnijih”, poručio je županjski gradonačelnik Davor Miličević.
Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2015. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge »Napredak« iz Županje, a održan je i Žetveni sajam te natjecanje kosaca.

(Hina)

fah