U sklopu proslave Dana Općine Virje u utorak, 10.studenog je održan tradicionalni Kajkavski etnografski kviz Osnovne škole prof. Franjo Viktor Šignjar Virje koji je ove godine s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održan online putem.

Sudionicima se uvodno u ime domaćina obratila ravnateljica Marica Cik Adaković izrazivši zadovoljstvo što će se učenici županijskih osnovnih škola unatoč okolnostima zbog pandemije koronavirusa natjecati u poznavanju kajkavskoga narječja i kulture.

„Ponosni smo što bez obzira na okolnosti možemo nastaviti tradiciju te time njegovati našu zavičajnost, kajkavsku riječ i kulturu. Hvala Županiji koja nas podržava i svima koji ste se odazvali i doprinijeli da naša prekrasna tradicija održavanja ovog značajnog kviza živi i dalje“, kazala je ravnateljica Cik Adaković.

Etnografski kviz 2

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sudionicima kviza je uputio čestitku na sudjelovanju naglasivši važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine.

„Drago nam je da se tradicija održavanja ovog kviza nastavila unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, no pokazali ste da je ljubav prema kajkavskoj riječi i kulturnoj baštini našeg kraja jača i od ovih izvanrednih okolnosti. Svi koji sudjelujete ste pobjednici već samim time što ste odlučili svoje vrijeme iskoristiti za pripremu i produbljivanje znanja o kulturi Podravine. Čestitam svim učenicima, mentorima i organizatorima, ovo je jedna od najdugovječnijih projekata koji živi punih 27 godina. Puni optimizma gledamo prema idućem susretu u nadi da ćemo se iduće godine svi zajedno družiti i slaviti kajkavsku baštinu“, kazao je zamjenik Ljubić.

Etnografski kviz 3

Kviz su kratkim dramsko-scenskim prikazom „Dobročinstva sv. Martina“otvorili vrtićarci iz Dječjeg vrtića „Zrno Virje“ nakon čega su svoje znanje, recitale stihova zavičajnih književnika te svoje istraživačke projekte na temu „Naše reke i potoki“ pred Prosudbenim povjerenstvom i ostalim sudionicima pokazali učenici iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, Osnovne škole Ferdinandovac i Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

Uz spomenute, Etnografskom kvizu su prisustvovali i ravnateljica Dječjeg vrtića „Zrno“ Maja Šobak, članice Prosudbenog povjerenstva: ravnateljica OŠ Vladimir Nazor u Sv. Iliji Anđelka Rihtarić i dugogodišnja sudionica kviza učiteljica savjetnica Marija Halaček te organizatorice 1. virtualnog Kajkavskog etnografskog kviza Silvana Bebek, Maja Šoš i Đurđica Krčmar Zalar uz tehničku podršku Darka Herbaia i Igora Kemenovića.