ŽIVIM BOLJE NEGO MINISTAR Vodeći sindikalisti ne žele otkriti kolike su im plaće

28. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne ŽIVIM BOLJE NEGO MINISTAR Vodeći sindikalisti ne žele otkriti kolike su im plaće


Nakon što je najpoznatiji hrvatski sindikalist Vilim Ribić zaključio kako su ideje o smanjenju plaća u javnom sektoru maloumne i kako se treba zaduživati, uzburkale su se strasti, posebice među članovima sindikata, koji prema našim neslužbenim izvorima, traže ukidanje članarina za vrijeme trajanja izvanrednih mjera.

Podsjetimo, kako je Ribić nedavno za N1 televiziju izgubio živce zbog pitanja novinara o tome kolika mu je plaća pa je na kraju priznao kako mu je na razini plaće državnog tajnika.

Kako bi provjerili kakva je situacija i planiraju li se neke krizne mjere u našim sindikatima poslali smo upite u Maticu hrvatskih sindikata, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Republički sindikat radnika i Nezavisni hrvatski sindikat.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec istaknuo je kako se sindikat financira isključivo iz članarina koju uplaćuju članovi Sindikata.

– Visinu i raspodjelu sindikalne članarine određuje isključivo Skupština Sindikata. Skupština Sindikata održava se jednom godišnje krajem godine. Članovi Skupštine su svi sindikalni povjerenici iz svih sindikalnih podružnica. Članarina služi za financiranje profesionalnog pogona Sindikata, svih aktivnosti Sindikata te za solidarnu sindikalnu pomoć ugroženim članovima – rekao je Mihalinec te dodao kako se gotovo 30 posto članarine tijekom godine isplaćuje članovima u obliku solidarne sindikalne pomoći.

– Sindikat nije javna služba, financira se isključivo od članova Sindikata, te nema obvezu javno objavljivati materijalno financijskom poslovanju niti objavljivati plaće zaposlenih u Sindikatu – naglasio je Mihalinec odbivši nam tako reći kolika mu je plaća.

Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama još je poručio kako materijalno financijsko poslovanje kontrolira Nadzorni odbor Sindikata, a prezentira ga svake godine na redovnoj Skupštini Sindikata, koja usvaja izvješće, kao i financijski plan za narednu godinu. Glasine kako mnogi članovi sindikata se protive plaćanju članarina za vrijeme krize, Mihalinec nije želio komentirati.

Ivan Majdak predsjednik Republičkog sindikata radnika poručio nam je kako je članstvo u svakoj udruzi pa tako i u Sindikatu dobrovoljno.

– Plaćanjem mjesečne članarine član Sindikata ostvaruje svoja članska prava sukladno Statutu Sindikata, ali i dodatne pogodnosti koje Sindikat omogućuje svojim članovima u skladu s pravilnicima i odlukama statutarno nadležnih tijela. Zbog niza pogodnosti koje nudimo svojim članovima, a posebno zbog isplate solidarnih pomoći i sindikalnih pozajmica koje svaki mjesec isplaćujemo članovima Sindikata, trenutno nismo u mogućnosti smanjiti sindikalnu članarinu – kazao je Majdak.

– Ukoliko zbog utjecaja krize dođe do smanjenja plaća, samim time smanjiti će se i mjesečna članarina koju će plaćati članovi Sindikata. Na žalost, imamo članova od kojih smo potraživanja morali ostvarivati putem suda i naplaćivati putem ovrha. Trenutno nismo u mogućnosti niti članovima koji uredno podmiruju svoje obaveze odgoditi ili barem smanjiti rate njihovih pozajmica zbog koronavirusa i nadolazeće ekonomske krize – pojasnio je Majdak napomenuvši kako se svi sindikati financiraju isključivo od članarina svojih članova, a kako si on ne isplaćuje plaću jer formalno-pravno nije zaposlenik Sindikata. Na naše pitanje isplaćuje li si neku vrstu naknade Majdak nije želio odgovoriti.

Vodeći ljudi ostala dva sindikata Vilim Ribić i Krešimir Sever nisu nam odgovorili na naše upite do objave ovog teksta.

Bitno je još dodati kako je neto plaća državnih tajnika između 15.000 do 18.000 kuna, a prema nekim istraživanjima od prošle godine smatra se kako sindikalni čelnici imaju plaću od 12.000 do 22.000 kuna.

Na kraju postavlja se pitanje, kako naši vodeći sindikalisti mogu objektivno raspravljati o ekonomskoj krizi i smanjivanju plaća u javnom sektoru, što je najavila i većina europskih zemalja u susjedstvu, ukoliko nisu u stanju transparentno odgovarati na medijska pitanja.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments