Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu dodijeljena Hrvatskom restauratorskom zavodu

8. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu dodijeljena Hrvatskom restauratorskom zavodu


Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu u ponedjeljak je dodijeljena na korištenje Hrvatskom restauratorskom zavodu, koji će u tom prostoru obavljati svoju konzervatorsko-restauratorsku djelatnost, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.

Sporazum o prijenosu prava upravljanja nekretninom Tvornice duhana u Zagrebu na Hrvatski restauratorski zavod potpisale su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

Sklopljenim sporazumom zgrada Tvornice duhana u Zagrebu u Jagićevoj ulici u Zagrebu daje se na korištenje Hrvatskom restauratorskom zavodu za potrebe obavljanja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

tvornica duhana restauratorski (1)

Hrvatski restauratorski zavod, ističe Ministarstvo, na novoj će lokaciji dobiti prostor primjeren suvremenim potrebama restauratorske struke u kojem će se provoditi istraživanja, očuvanje i prezentiranje arheoloških, nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a s ciljem očuvanja postojećih te stvaranja novih vrijednosti za buduće naraštaje.

tvornica duhana restauratorski (2)

Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu prethodno je bila dodijeljena na korištenje Hrvatskom povijesnom muzeju radi rekonstrukcije i prenamjene, no s obzirom na to da rekonstrukcija nije realizirana onako kako je bilo predviđeno te da je za potrebe smještaja Hrvatskog povijesnog muzeja osigurana druga lokacija u bivšoj zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda, zgrada u Jagićevoj ulici dodijeljena je na uporabu Hrvatskom restauratorskom zavodu, ističe se u priopćenju.

Stalni postav Hrvatskog povijesnog muzeja adekvatno će biti smješten na novoj lokaciji, u prostore palače Jelačić – nekadašnje zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda na Gornjem gradu. (Hina)

Facebook Comments