Željko Lacković, koji je u Sabor ušao s liste Domovinskog pokreta, rekao je Hini da se o funkcijama u državnim tvrtkama i onima pod utjecajem države do sada nije razgovaralo, a on će kao nezavisni zastupnik s liste DP-a gledati da se zauzmu pozicije vezane uz programe koje je isticao u kampanji. Prije svega, to su cestogradnja i imenovanje ušća Drave parkom prirode.

Na pitanje znači li to da ovoga puta odustaje od imenovanja svog čovjeka u NO Podravke, Lacković je odgovorio: „Nisam rekao ni da ni ne“.

Kaže da će, kad vidi postoje li planovi vezani za Podravku koji bi mogli biti interesantni, tada kao dio liste DP-a donijeti odluku o svom obolu upravljanju koprivničkom kompanijom.

Do sada se niti jedna vladajuća politička opcija nije ustručavala miješati u kadroviranje Podravkom. Odluke o imenovanju predsjednika ili predsjednice Uprave Podravke donosile su se u Banskim dvorima ili na stranačkim sastancima.

Tu činjenicu potvrdio je i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je za posjeta Koprivnici tijekom predizborne kapanje rekao da je postavljanje Zvonimira Mršića (SDP) na čelo Podravke bila njegova odluka kao premijera. Pritom je dodao da je i aktualna predsjednica Martina Dalić politički instalirana.

Takav princip imenovanja i dalje se provodi iako Republika Hrvatska posjeduje svega 25,5 posto dionica, a najveći dioničari s 50,1 posto su mirovinski fondovi. Preostali udjeli su u rukama malih dioničara koji drže 23,2 posto, a 1,2 dionica nalazi se u trezoru kompanije.

Članovi NO Podravke primaju otprilike 2500 eura naknade, a prošle su godine održali 11 sjednica.