Javna ustanova Zeleni prsten pozvala je u utorak građane da ne beru proljetnice već da ih umjesto toga fotografiraju, crtaju, slikaju ili uživaju u pogledu na njih, te primjerom pokažu djeci kako se odgovornom ponašati prema prirodi.

Zeleni prsten u priopćenju ističe da nadzemni dio proljetnica svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi. Sakupljanjem cijelih biljaka dolazi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa, čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija.

Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati ili sjeći, osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Propisane su viske novčane kazne za prijestupnike u iznosu od 3318 do 26.545 eura za pravnu osobu i od 929 do 3982 eura za fizičku osobu.

Proljetnice, prve biljke koje cvjetaju nakon zime, svojom ljepotom navješćuju svu raskoš koju će priroda pokazati u sljedećim mjesecima.

Najljepši šumski ukrasi – visibabe, bijele šumarice, ljubičice, jetrenke, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci (zvončići), najljepše su na svojim prirodnim staništima.

Ako tamo i ostanu, moći ćemo ih promatrati svake godine iznova, dok u našim vazama na stolovima traju samo nekoliko dana, upozorava Zeleni prsten.