Tijekom vikenda na području grada Ivanić-Grada, od naselja Šumećani pa sve do Dubrovčaka Lijevog, održan je drugi dio akcije “Zelena čistka”. Kao i dosadašnjih godina, sudjelovali su mještani gradskih mjesnih odbora te članovi gradskih udruga i vatrogasnih društava.

Grad Ivanić-Grad je u suradnji s komunalnim poduzećem Ivakop osigurao je odvoz prikupljenog otpada na odlagalište u Tarnom, kao i nabavu opreme za sudionike akcije – alat, rukavice, vreće za smeće i ostalo, izvijestio je Zoran Ožetski za Grad Ivanić-Grad.

Mještani MO Jalševec Breški sanirali su divlji deponij otpada nedaleko od društvenog doma koji je zbog velike količine nepropisno odbačenog stakla predstavljao ozbiljnu opasnost za najmlađe. Veliki deponij pored ceste od naselja Poljana prema rijeci Lonji odnosno naselju Donji Šarampov čistile su članice Udruge Žaba dok su članovi Društva prijatelja prirode već standardno sanirali divlja odlagališta u šumi Marči i to na području od Graberskog Brda prema popularnoj marčanskoj “Petici”. Na drugom kraju šume Marče, na području naselja Šumećani, mještani te članovi DVD-a prikupili su veliku količinu otpada s nekoliko divljih deponija.

Najveća količina nepropisno odloženog otpada i smeća sanirana je na području Lijevog Dubrovčaka uz savski nasip gdje je osim vrijednih volontera iz KUD-a Posavec i DVD-a Dubrovčak Lijevi te mještana mjesnog odbora, angažirana i mehanizacija (radni stroj i kamion) bez koje nije bilo moguće ukloniti više od 25 m3 nepropisno odloženog otpada.

– Ova hvale vrijedna akcija usmjerena prema podizanju svijesti građana o važnosti osobne brige za okoliš. Gomilanje smeća te stvaranje divljih deponija veliki je problem koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi – kazao je zamjenik gradonačelnika Željko Posilović i dodao kako je Grad Ivanić-Grad u suradnji sa svojim komunalnim tvrtkama osigurao dovoljno punktova za odlaganje otpada tako da ne može shvatiti ljude koji otpad odbacuju u prirodu.

– Ovom prilikom još jednom ih pozivam da sav otpad odlažu u zato predviđene kontejnere odnosno na lokacije predviđene za odlaganje otpada – rekao je.

prigorski.hr